Mei 2009

Omdat er steeds meer U.F.O.’s in zee drijven (Unidentified Floating Objects) en omdat als je ergens tegen aan vaart, bijvoorbeeld een container of een rots, dan is het met de boeg. Daarom, en omdat het ook een klasse eis is, maken we van de voorpiek een aanvaringscompartiment met een waterdichte deur. Het idee is dat bij een aanvaring het zeiljacht blijft drijven zodat we de haven kunnen bereiken.

Bij aankoop zit er een mooie mahoniehouten deur in het voorpiekschot, maar die is natuurlijk niet waterdicht. Vreemd genoeg zit er in de kajuit naar de gang geen deur, dus die oplossing ligt voor handen. Die deur gaan we naar achteren verplaatsen en voor de voorpiek laten we een waterdichte aluminium deur maken.

Zoals het was: Geen deur in de kajuit en geen waterdichte deur naar de voorpiek

In de Kajuit vreest mijn vader de sponning uit zodat de oude voorpiek deur daarin past. Een aardige klus, maar daarna kan de deur naar de kajuit verplaatst worden. Dat scheelt ook geluid in de voorhutten en de kajuit is makkelijker op temperatuur te krijgen.

Oude deur en sponning eruit en een nieuw aluminium gording wordt tegen het schot gebout.

Het schot lamineer ik vervolgens rondom met glasweefsel matten en epoxy waterdicht.

De randen van het schot worden rondom dicht gelamineerd

De waterdichte aluminium deur met frame en knevels laat mijn vader maken bij Rein van de Berg in Lemmer. We hebben eerst een mal getrokken en die naar hun opgestuurd, de waterdichte deur past als gegoten.

De waterdichte deur past perfect in het aanvaringsschot

Voor een mooie klassieke uitstraling in de kajuit en ventilatie mogelijkheid zet ik er ook een patrijspoortje in dat mijn vader nog heeft liggen.

De kajuitdeur met patrijspoort