Winter 2008/2009

Bij aankoop is er een gas kooktoestel aan boord, werkend op campinggas (butaangas). Het voordeel van deze blauwe flessen is dat ze vrijwel overal te koop en zijn. Het nadeel is dat ze klein zijn, maar vooral dat het vlampunt laag is, waardoor koken langer duurt dan koken op aardgas zoals thuis, maar ook dat het bij lage temperaturen niet bruikbaar is.

Overstappen op grotere hervulbare gasflessen op Propaangas is ook geen goede optie omdat elk land zijn eigen aansluitingen heeft en we vanwege ons grote vaargebied veel verschillende landen aan zullen doen.

Kabels trekken blijkt een tijdrovende klus

Bovendien is zeilen ons hoofdproduct, regelmatig in afgelegen gebieden en ik wil niet het risico lopen om zonder te komen. Daarom gaan we de kombuis (keuken) geheel elektrisch maken. Dat scheelt ook enorm in de brandveiligheid. Ten eerste geen gasleidingen en gasflessen meer aan boord. En ten tweede geen open vuur in de kombuis. En aangezien de kombuis in de kajuit zit, hoeven we niet de met mahonie hout betimmerde kajuit weg te slopen om te vervangen door zwaar en sfeerloos brandwerend materiaal.

Mastervolt combi (omvormer-lader) 100-2500

Dat betekend natuurlijk wel dat we om te kunnen koken meer elektrisch vermogen nodig hebben. En dat betekend behalve de inbouw van een aggregaat ook een flinke omvormer zodat we niet voor elke pot thee de aggregaat hoeven te starten. Voor die omvormer moet de accu capaciteit uitbreid worden naar 600 Ah. Voor een hoger rendement kiezen we voor onderhoudsvrije semi tractie accu’s, want die kunnen dieper ontladen worden en kunnen ook tegen een stootje. Onder de bank, achter de mast is nog plek en dat is ook dicht bij het zwaartepunt van het schip.

stroomkabels doorvoeren en persen

Om ruimte te besparen kies ik voor een Mastervolt combi, deze kan de accu’s laden op 100 ampere en als omvormer 2500 watt leveren. Een ander voordeel is dan ook dat de laadcapaciteit automatisch teruggeschroefd wordt als er op dat moment veel elektriciteit gevraagd door bijvoorbeeld de kookplaat of wasmachine.

Accu bank uitbreiden
Uitbreiding van het boordnet met een extra accu bank

Om de accucapaciteit in de gaten te houden plaatsen we ook een accu monitor. Gelukkig krijg ik bij het aansluiten hulp van mijn schoonvader die als elektricien heeft gewerkt. Ook plaatsen we een afstandsbediening bij de kaartentafel voor de omvormer, hierop kan de sterkte van de walzekering ingesteld worden, zodat de accu’s bij kunnen leveren. Erg handig als deze lager zijn dan 16 ampere, of zoals vaak het geval blijkt, als we aan het einde van de grote boten steiger liggen en een flinke spanningsval hebben door de lange stroomkabel.

Zonnepaneel op dek voor het laden van de accu’s

Daarnaast plaatsen we ook een groot 60 watt zonnepaneel en een 400 watt RUTLAND 914I windgenerator om tijdens het varen de accu’s bij te laden.

Het elektrisch schema is getekend en doorgerekend door ASA Boot Electro.