Offshore Yacht CharterOffshore Yacht Charter
Forgot password?

Zeilvakantie in Portugal | Offshore Yacht Charter

Zeilreis langs authentiek Portugal!

Het vaargebied tussen Porto en Lissabon is authentiek en zeer mooi om te zeilen. Hier is nog niet veel toerisme, wel zijn er sfeervolle havens met veel vissersboten. Het is er lekker warm, maar overdag zorgt zeewind, de ‘Portugese noord’ (Nortada), voor een aangename verkoeling. In de zomer ligt er boven het Ibirisch schiereiland meestal een lagedrukgebied, omdat de wind hier links omheen draait, staat er als gevolg bij de Portugese kust een noordelijke wind.

In de ochtend is het meestal windstil en rond 12.00 uur komt er wind opzetten, die geleidelijk in sterkte toeneemt. Aan het einde van de middag komt er extra ‘zeewind’ bij door de opwarming van het land. De zeewind zorgt ervoor dat het meestal tot zonsondergang stevig doorwaait, dat betekend spectaculair zeilen met bovendien een grote kans om dolfijnen te zien. Als we ’s avonds de haven in zeilen komt de typische geur van de Portugese keuken ons meestal al tegemoet.

zeilvakantie algarve Portugal

Meezeilen in Portugal

De Westkust van Portugal is erg afwisselend en doet Mediterraans aan. Naar het Zuiden toe wordt het steeds warmer en de Portugese kust veranderd geleidelijk van groene bergen naar zandstenen kliffen. De oceaan is prachtig diepblauw en veel huizen en straten in de vissershavens zijn schitterend versierd.

De Portugezen zijn rustige mensen (zeker vergeleken met de Spanjaarden) en hun taal is één van de mooiste (en moeilijkste) van de wereld, gelukkig spreken de meeste Portugezen ook Engels. Een typisch Portugese gebakje is de ‘Pastel de Nata’, die we dus zeker bij de koffie zullen serveren. Natuurlijk is Port een bekend drankje, maar veel frisser is de ‘Vinho Verde’, een jonge sprankelende groene wijn, heerlijk verkoelend aan het einde van de dag.

Vooral in de grote steden is het rijke verleden van Portugal te zien. De statige monumentale gebouwen zijn nu vaak in verval, maar dit draagt bij aan de charme van dit mooie land en geeft het ook een unieke sfeer. Vooral Porto doet ‘Anton Pieck’-achtig aan, terwijl Lissabon juist een rijke bruisende stad is.

Kojencharter portugal

Meezeilvakantie in Portugal en de Algarve

Zodra we zuid om Cabo Sao Vicente zijn gezeild, wordt het rustiger en warmer. Hier zeilen we verder langs de bekende regio van de Algarve, meestal beschut tegen de deining van de oceaan. Oost van Lagos wordt het toeristischer. Gezellige terrasjes en pubs zijn hier in overvloed. De Portugezen eten laat, meestal rond 9 uur, waardoor het in de wat grotere plaatsen nog tot laat in de avond gezellig blijft op straat.

Portugal is een bijzondere land en ideaal om te verkennen tijdens een zeilvakantie, meezeilen is een mooie balans is van reizen, genieten, cultuur opdoen en uitwaaien. Je hoeft geen zeilervaring te hebben om met ons mee te zeilen.

Elke avond liggen we in een haven of voor anker, op onze traject zeilreizen met categorie C is ook tijd om ergens een dag in een haven te blijven voor een excursie aan land. De dag afstanden van onze zeilreizen zijn goed uitgekiend, waardoor dit een aangenaam vaargebied is met voldoende uitdaging voor een avontuurlijke en actieve zeilvakantie.

We zullen regelmatig een zeilmanoeuvre moeten uitvoeren of van koers veranderen. De zeil-liefhebber kan ons hierbij helpen, maar niks moet, het is tenslotte uw vakantie, u kunt ook gewoon genieten en relaxen.

meezeilvakantie Portugal
River Tagus Lisbon
Sailing Portugal

Bed & Breakfast in Portugal

Op sommige zeilreizen kunt u aansluitend een extra dag aan boord van het zeiljacht ‘Cherokee’ bijboeken op basis van Bed & Breakfast zodat u op eigen gelegenheid de stad kunt verkennen (of shoppen) op de locatie waar we de zeilvakantie eindigen. Deze mogelijkheid wordt in het vaarschema aangegeven.

Bekijk dit filmpje van onze zeilvakanties in Portugal

Zeilvakantie naar Porto

Porto is een oude stad met prachtige gebouwen en leuke smalle straatjes en is de op één na grootste stad van Portugal. Porto ligt aan de rivier de Douro en getuigt van een rijk verleden, maar is nu enigszins in verval. Dit draagt zeker bij aan de beleving. De binnenstad van Porto staat op  werelderfgoed van de Unesco en daarom zal het aangezicht bewaard blijven. Er zijn verschillende historische bezienswaardigheden en leuke middeleeuwse straatjes die op de gezellige kade langs de rivier uitkomen. De brug en de kathedraal in het hooggelegen gedeelte van Porto zijn erg mooi en kenmerkend om te zien. 

Dit is ook de plaats waar de bekende ‘Port(o)wijn’ werd uitgevonden door Engelse handelaren die wilden voorkomen dat de Douro-wijn zuur zou worden tijdens het transport. Daarom werd de wijn aangelengd met brandewijn.

Sinds het moment dat de Romeinen hier een fort bouwden werd Porto welvarend. In de 11e eeuw werden de Moren verdreven en voorzag de stad de kruisvaarders van goederen op weg naar het Heilige Land. In de 15e en 16e eeuw profiteerde de stad van de ontdekkingsreizen naar de nieuwe wereld en daarna ontstond de bekende wijnhandel met Engeland.

Sailing holidays Porto

Zeilreis naar Lissabon

De Portugese hoofdstad Lissabon ligt aan de noordoever van de rivier de Taag, dichtbij de Atlantische Oceaan. Lissabon is een gezellige en bruisende stad, moderner en drukker dan Porto maar het is zeker een fantastische stad om te bezoeken en te beleven.

In 1755 werd de binnenstad van Lissabon bijna volledig verwoest na een zware aardbeving. Die dag was het ‘Allerheiligen’ en de kaarsen die daarvoor aangestoken waren, veroorzaakten een grote vuurzee van zeven dagen lang. Onder leiding van Marquês van Pombal, werd na korte tijd al weer aan de wederopbouw van de stad begonnen met Parijs als voorbeeld.

Torre de belem Lissabon
Padrão dos Descobrimentos Lisboa
sailing holidays Lisbon

Het centrum van Lissabon
De stad Lissabon telt zo’n 560.000 inwoners en is onderverdeeld in een aantal wijken, die allemaal hun eigen uiterlijk hebben. De Bairo Alto is één van de mooiste en oudste wijken van de stad. Het typische strakke stratenplan van Lissabon, daterend uit de 18e eeuw, is nog duidelijk terug te vinden in het zuiden van de wijk Baixa en doet een beetje aan Parijs denken. Hoog boven de stad ligt het bekendste kasteel van Lissabon genaamd ‘Castelo de Sao Jorge’ (kasteel van Sint Joris). De fundamenten van dit kasteel dateren uit de 6e eeuw voor Christus. Vanaf deze plek heeft u een prachtig uitzicht over de stad en de Taag, met in de verte de Atlantische Oceaan.

Het is echt bijzonder om ’s avonds, nadat de toeristenbussen zijn vertrokken, naar de echte ‘Fado’ te luisteren in de vele cafe’s en restaurants die Lissabon kent. Fado is een oude Portugese zangkunst, welke is gebaseerd op de ‘Saudade’, het verlangen naar hetgeen dat verloren is gegaan. De Fado is een expressie van verlangen en verdriet en wordt gezongen door een man of vrouw en begeleid door een akoestische gitaar. De beroemdste zangeres was Amalia Rodrigues en nu is dat vooral Cristina Branco.

Segelurlaub-Cascais-Portugal

Zeilvakantie aan de Algarve

De Algarve, aan de zuidkust van Portugal, verschilt qua klimaat, cultuur en landschap sterk van de rest van Portugal. Ten westen van de hoofdstad Faro wordt het landschap van de Algarve gekenmerkt door rotsformaties met kleine strandjes en ten oosten liggen lagunes en zandstranden. De mooie omgeving en het warme weer maken dit gebied tot één van de populairste vakantie bestemmingen van Europa.

Naast de hoofdstad Faro zijn er ook andere grote dorpen en steden met een levendig uitgaansgebied. Drukke toeristische plaatsen zoals de badplaats Albufeira en de havenstad Portimao, worden afgewisseld met sfeervolle dorpjes als Lagos en Alvor. De lange brede zandstranden, mooie baaien, riviermondingen en de gezellige oude dorpen in de Algarve zorgen voor een zeer relaxte vakantiesfeer en een uitstekend vaargebied.

Cherokee sailing Portugal
Segeltörn Portugal_algarve
sailing holidays Portugal-algarve

Lees ook meer informatie over onze: Zeilreizen rond de Azoren

Foto album van onze zeilvakanties in Portugal en de Algarve

Bekijk hier de foto’s van onze afgelopen zeilreizen in Portugal en de Algarve voor een impressie:

fotoalbum

Kijk voor de mogelijkheden voor het meezeilen in Portugal en de Algarve in ons zeilvakantie vaarschema: