Offshore Yacht CharterOffshore Yacht Charter
Forgot password?

Zeilvakantie naar Engeland, Groot Brittannië, Verenigd Koninkrijk (U.K.)

De Engelse kust biedt een zeer afwisselend en indrukwekkend landschap. De Engelse bevolking is vriendelijk en hoffelijk. Men spreekt hier goed Engels, waardoor er voor de meeste mensen geen taalbarrière is, wel zo makkelijk. Het Verenigd Koninkrijk ligt dicht bij Nederland, waardoor een zeilvakantie naar Engeland niet duur hoeft te zijn.

De tijd heeft in veel havens van Groot Brittannië stilgestaan en de Britten doen hun best om dit zo te houden. Dit is ook één van de charmes van een zeilvakantie in Groot Brittannië. Na een mooie dag zeilen vaar je een haven binnen met mooie klassieke Victoriaanse of soms zelfs middeleeuwse gebouwen. De riviermondingen zijn meestal prachtig bebost met groene glooiingen en schitterende kliffen. En er is altijd wel een sfeervolle pub en met een beetje geluk ook live muziek.

overtocht naar Engeland
England-Cornwall-Devon
Dolphins_north-sea

Meezeilen naar Engeland, Groot Brittannië

Vanuit onze thuishaven Rotterdam kunnen we in principe in 24 uur over zeilen naar Engeland. Dit hangt natuurlijk wel af van het weer. Het kan hard waaien en mist is hier geen onbekend verschijnsel in dit vaargebied. 

In het Engels Kanaal passeren dagelijks ongeveer 300 schepen en dat maakt dit gebied tot één van de drukste routes ter wereld. Daarnaast varen er veel ferries en ook vissersschepen. Tegenwoordig staan er ook heel veel windmolen parken. Het scheepvaart verkeer wordt gescheiden door ‘Shipping Lanes’. Hier mogen we alleen haaks oversteken. Daarbij moeten we goed inspelen op het getij, want het stroomt hier al behoorlijk hard.

De dichtstbijzijnde havens aan de overkant zijn Ramsgate en Dover, typische mooie Engelse havens met pubs.
Boven op de ‘white cliffs van Dover’ (de beroemde krijtrotsen) ligt de ruïne van Dover Castle. Dit is een heel mooi oud en groot kasteel vanwaar u een mooi uitzicht over het Engels Kanaal heeft en ook Frankrijk kunt zien liggen in de verte. Het continu af- en aanmeren van de ferries, de grote baai en de typische Engelse huisjes maken van deze werkhaven een bijzondere bestemming na of voor de oversteek naar Engeland. Als er voldoende tijd is, is het de moeite waard om een wandeling te maken naar de vuurtoren om daar een kop thee te drinken met ‘Scones’ in een knus vintage interieur.

De sfeervolle haven van Ramsgate is omgeven door oude pakhuizen, gebouwd tegen de krijtrotsen. De oude gebouwen geven een gezellige sfeer en ’s avonds kunt u hier het typisch Engelse uitgaansleven bewonderen en meemaken.

Dit alles maakt een oversteek naar Engeland behoorlijk uitdagend en met meestal een nachtelijke aanloop in bijvoorbeeld Dover of Rotterdam een onvergetelijke ervaring. Daarom combineren onze zeilvakanties naar Engeland meestal met een zeezeiltraining.

Oversteek_Engeland

Zeezeilen naar Engeland, met of zonder zeilervaring

U hoeft geen zeilervaring te hebben om met ons mee te zeilen naar het Verenigd Koninkrijk. . Meestal liggen we elke avond in een haven of voor anker, behalve op onze categorie A zeilreizen. Op onze traject zeilreizen met categorie C is ook tijd om ergens een dag in een haven te blijven voor een excursie aan land.

We zullen regelmatig een zeilmanoeuvre moeten uitvoeren of van koers veranderen. De zeil-liefhebber kan ons hierbij helpen, maar niks moet, het is tenslotte uw vakantie, u kunt ook gewoon genieten en relaxen.

meezeilen naar engeland

Bed & Breakfast in Engeland

Op sommige van onze zeilreizen in het Verenigd Koninkrijk kunt u aansluitend een extra dag aan boord van het zeiljacht ‘Cherokee’ bijboeken op basis van Bed & Breakfast zodat u op eigen gelegenheid de stad kunt verkennen (of shoppen) op de locatie waar we de zeilvakantie eindigen. Deze mogelijkheid wordt in het vaarschema aangegeven.

Meezeilen naar Whitby

Afhankelijk van het weer heeft de stad Whitby heeft een spectaculaire aanloop, maar in iedergeval mooi met de abdij ruïne hoog op de klif en de oude houten pieren. Ook het oude centrum met de nauwe straatjes op de noordoever is erg leuk. Het is zeker de moeite waard om een hier een dagje te blijven tijdens de zeilvakantie naar Engeland, bijvoorbeeld om de 199 treden naar de abdij te beklimmen en die te bezichtigen. Dit oude vissershaventje is een populaire bestemmingen voor de Engelsen zelf, en bekend om zijn fish & chips.

Ook leuk is het om met de stoomtrein naar de hoge venen landinwaarts te gaan of het museum van de beroemde Captain Cook te bezoeken. Een belangrijke bron van inkomsten voor Whitby was de visserij, met name de walvisvaart. In de literatuur komt Whitby voor in Bram Stoker’s beroemde werk Dracula, als de haven van aankomst voor de graaf.

Haven van Whitby

Zeilvakantie naar hartje London, Engeland

Vanuit Rotterdam is een retourtje Londen in een weekje mogelijk, met tussenstops in andere leuke havens en ook een nachtje doorvaren. Londen is de hoofdstad en grootste stad van zowel Engeland als het Verenigd Koninkrijk en is het politieke, economische en culturele centrum van dit land. We kunnen hier met de Cherokee midden in het centrum liggen, vlak bij de beroemde Tower Bridge, één van Londens grootste toeristenattracties. Dit maakt het dus extra bijzonder om hier heen te varen.

We hebben 2 vaardagen nodig om vanaf Ramsgate de Thames op te varen. De mooiste manier om een stad binnen te komen is vrijwel altijd om er heen te varen over rivier. In Londen blijven zeker een dag liggen voor bijvoorbeeld sightseeing, shoppen en uitgaan.

Zeilend het Kanaal over naar Engeland

Zeilvakantie in Cornwall & Devon

Cornwall en Devon zijn de twee meest zuidwestelijke provincies van Engeland en vanwege het milde klimaat wordt de streek ook wel ‘de Engelse Rivièra’ genoemd. Het water heeft hier een mooie groenige kleur en is glashelder. Wat hier vooral uniek is, zijn de prachtige heuvellandschappen en de authentieke en sfeervolle oude dorpjes. Een aantal van deze dorpjes, zoals Fowey, liggen aan schitterende riviermondingen met prachtige huizen, bomen en zandstrandjes. Het is fantastisch om hier naar binnen te zeilen. De havens liggen niet ver uit elkaar, dus de dag afstanden zijn ook niet heel lang.

Na het zeilen kunt u hier ook een prachtig ‘woodland’ wandeling maken of shoppen in een gezellige winkelstraat. Zoals gebruikelijk in de U.K., is er altijd wel een pub, vaak is er ook live muziek. In Plymouth is er aan de haven zelfs een bruisend uitgaansgebied, ideaal voor een pubcrawl.

Haven van Falmouth - Cornwall Engeland

Zeilvakantie Scilly Eilanden

De Scilly eilanden liggen vlak voor Land’s end, de zuidwestpunt van Cornwall in Engeland. Een kleine en bijzondere archipel met grillige rotsen, schitterende witte stranden en glashelder water. Door een warme zeestroom, de Noord-Atlantische Drift, hebben de Scilly eilanden het mildste en warmste klimaat van het Verenigd Koninkrijk. Hierdoor groeien er allerlei exotische bloemen en zelfs een paar palmbomen.

Er zijn geen havens, maar wel verschillende beschutte ankerbaaien, afhankelijk van de wind en de Atlantische oceaan deining. We kunnen met de bijboot, of een watertaxi, naar de wal. Langs de kust lopen talloze wandelpaden en er staan veel bezienswaardige forten. De eilandjes zijn klein en na een niet al te lange wandeling is er meestal wel een gezellige pub of een sfeervolle tea-room te vinden.

De Scilly eilanden hebben ongeveer 2200 inwoners, waarvan de meeste op het grootste eiland, St. Mary’s, zijn gevestigd. Van groot naar klein zijn er vijf bewoonde Scilly-eilanden: St. Mary’s, Tresco, Bryher, St. Martin en St. Agnes.
De Scilly eilanden zijn een ideale stop tussen Ierland en Engeland of Bretagne.

tijd voor strand - Scilly eilanden

Bekijk hier het Fotoalbum: Zeilvakantie in Groot Brittannië

Lees hier meer over het Britse vaargebied en mogelijke aanloophavens en eilanden die we aandoen tijdens onze zeilreizen:

Meezeilen naar Schotland
Meezeilen rond de Shetland & Orkney eilanden
Meezeilen naar Noord Ierland

Meezeilen rond de Kanaaleilanden

Dover Castle op de White cliffs of Dover