Offshore Yacht CharterOffshore Yacht Charter
Forgot password?

Zeilvakantie op de Canarische Eilanden | winter/ voorjaar 2022

De Canarische Eilanden zijn een schitterende eilanden archipel in de Atlantische Oceaan, op maar 3 uur vliegen vanaf Amsterdam. Een zeilreis rond de Canarische eilanden biedt alle ingrediënten voor een fantastische zeilvakantie:

– Winter zon met een heerlijke temperatuur tussen de 22 en 28 graden.
– Overdag op het water en ‘s avonds in de haven, ook met tijd voor sightseeing.
– Prachtige natuur en spectaculaire kliffen.
– Zeer grote kans op het zien van walvissen en dolfijnen.
– Een constante Passaat wind, die op bepaalde plekken accelereert voor extra spectaculair zeilen.
– Zeer afwisselende landschappen van indrukwekkende vulkanische bergkammen tot subtropische bossen.
– De Spaanse sfeer en levensstijl, maar dan nog iets relaxter.

Kortom, een zeilvakantie op de Canarische eilanden is het ideale alternatief voor een zeilvakantie op de Caribbean. Doordat de beste zeilperiode hier aan het eind van de winter is, is het ook een heel mooi alternatief voor een wintersportvakantie, maar dan met zon garantie! Perfect om behalve vitamine zee ook vitamine D op te doen ;).

Meezeilen-Canarische-eilanden
Segelurlaub-Kanaren
Sailing holidays Faroe Islands

Eiland hoppen op de Canarische Eilanden 

De Canarische eilanden bestaan uit zeven grote bewoonde eilanden (La Palma, El Hierro, Fuerteventura, Lanzarote, La Gomera, Gran Canaria en Tenerife) en nog een paar kleine eilanden in de buurt van Lanzarote. Op het eiland Tenerife komt veel massa-toerisme voor, maar dit kunnen we goed omzeilen. De eilanden die verder van Tenerife liggen en die geen eigen luchthaven hebben, hebben daardoor veel minder toerisme en vooral de eilanden La Gomera en El Hierro zijn daardoor ongekend prachtige eilanden.

De schoonheid van de eilanden komt door haar vulkanische oorsprong. Volgens een legende zouden het de toppen van Atlantis zijn die boven water uitsteken. De steile kliffen, groene hellingen, palmbomen, cactussen, witte dorpen en temperatuur maken dit gebied heel anders dan ons noordelijke vaargebied. De westelijke eilanden (Ell Hierro, La Palma en la Gomera) zijn groen met zwarte lava stranden, terwijl de oostelijke eilanden (Fuerteventura en Lanzarote) droog zijn met brede stranden en Sahara zand.

Mitsegeln-Canarische-Inseln

In het midden van de eilanden heb je hoge bergen van vulkanische oorsprong en naast de diepe en brede ravijnen (barranco’s) liggen enkele dichtbegroeide natuurparken met mooie wandelpaden. Op het eiland La Palma groeit de zeer zeldzame drakenbloedboom, die wel drieduizend jaar oud kan worden en bloedrood hars afgeeft. La Gomera staat bekend om bananenbomen, laurierbossen en boomheide die wel 15 meter hoog zijn.

Op het eiland Tenerife staat de hoogste berg van Spanje, El Teide,met een hoogte van 3718 meter. De Atlantische Oceaan is op haar diepst tussen de eilanden Tenerife en La Palma met 3500 meter. Gran Canaria heeft de kenmerken van alle eilanden, in het noorden groen en in het zuiden de prachtige zandduinen van Las Maspalomas.

Sailing-holiday-canary-islands
zeilvakantie-Canarische-eilanden
Banana tree canary-islands

Bekijk deze trailer over de Canarische Eilanden

Zeilvakantie met schipper op de Canarische Eilanden

De Canarische eilanden zijn ideaal om te verkennen met een zeiljacht, vanwege de vele eilanden. Alle eilanden hebben tegenwoordig jachthavens. Sommige eilanden/ havens liggen wel wat verder uit elkaar, maar gelukkig is de Cherokee snel en comfortabel door haar lengte, waardoor dit in dagtochten te doen is. Onze zeilreizen zijn een mooie balans tussen reizen, cultuur en ontspanning. We zullen elke nacht in een haven of voor anker liggen. Het Spaanse ritme loopt wat langer door dan het Noord Europese, waardoor er ook ’s avonds meestal nog wel een leuk terrasje te vinden is. Aan het einde van de middag is ook ‘Tapas’ beschikbaar, met de unieke en super lekkere ‘Mojo’ saus. 

Op onze ‘categorie C’ zeilvakanties is er ook tijd voor sightseeing. Dit betekent dat het schip een dag in een haven blijft liggen en als u wilt, kunt u bijvoorbeeld het eiland verkennen. 

San-sebastian-Gomera

Meezeilen op de Canarische eilanden

In het algemeen komt de wind uit het Noord Oosten, maar deze wind kan spectaculair accelereren op bepaalde plekken en juist weer 180 graden draaien op andere plekken door land invloed. Als u met ons mee wilt zeilen op de Canarische eilanden hoeft u geen zorgen te hebben, want de schipper kent het vaargebied. Zeilervaring hoeft u niet te hebben.

We zullen regelmatig een zeilmanoeuvre moeten uitvoeren of van koers veranderen. De zeil-liefhebber kan ons hierbij helpen, maar niks moet, het is tenslotte uw vakantie, u kunt ook gewoon genieten en relaxen.

Het einde van de winter/ begin voorjaar is het ideale seizoen voor een meezeilvakantie rond de Canarische Eilanden. Het mooie weer in die periode is vooral te danken aan het milde en gelijkmatige klimaat, dat veroorzaakt wordt door een combinatie van de warme Golfstroom en de noordoost passaat. Deze wind voert vochtige lucht aan en zorgt daardoor voor begroeiing van de eilanden en matiging van de temperatuur, terwijl de Golfstroom er weer voor zorgt dat de temperatuur niet te veel daalt. Dit subtropische klimaat wordt ook wel de eeuwige lente genoemd.

Island-hopping-canary-islands

Beknopte geschiedenis

De Canarische Eilanden hebben hun naam niet aan de gele kanarie te danken, maar aan het Latijnse woord ‘canis’, wat hond betekent. De eilandengroep was al bekend bij de Romeinen en men denkt dat zij de naam hebben bedacht naar aanleiding van de grote groepen honden die vroeger op de eilanden voorkwamen.

De oorspronkelijke bewoners waren de Guanchen. Dit waren grote, stevig gebouwde mensen met een donkere huidskleur, blond haar en blauwe ogen. Om te kunnen communiceren op grote afstand hadden de Guanchen een eigen fluittaal ontwikkeld, die nu nog beheerst wordt door een paar bewoners. Waarschijnlijk werd er al handel gedreven met de Feniciërs vanuit Cadiz rond 1000 v.Chr.

De eilanden Lanzarote en El Hierro werden door de Spanjaarden veroverd in 1402. Columbus deed tijdens zijn reis in 1492 Las Palmas en La Gomera aan voor reparaties en voor het inslaan van drinkwater. Daarna keerde hij nog een paar keer terug naar het eiland La Gomera want hij had een belangrijke ontdekking gedaan, namelijk Beatriz de Bobadilla. Helaas viel Beatriz later voor de avances van Alonso Fernandez de Lugo, de veroveraar van Tenerife en Gran Canaria. Vanaf die tijd werden de eilanden een ideaal vertrekpunt om naar de nieuwe wereld te varen. In de jaren daarop werden de eilanden regelmatig geplunderd door Nederlandse, Franse, Arabische en Engelse zeerovers.

In 1599 veroverde de Hollandse Admiraal van der Does met ruim 80 schepen en 8000 soldaten Gran Canaria en plunderde San Sebastian op La Gomera. Tijdens de vele oorlogen stuurden de Engelsen zonder succes hele eskaders naar de eilanden. Hier kwam een eind aan in 1797 toen de Engelse vloot onder Admiraal Nelson werd verslagen bij Tenerife en hij zijn arm verloor.

 

Eilandhoppen-Canarische-Eilanden

Kijk voor de mogelijkheden voor het meezeilen op de Canarische Eilanden in ons winter zeilvakantie vaarschema. Hoe vroeger u boekt, des te goedkoper  en makkelijker u vliegt!