Offshore Yacht CharterOffshore Yacht Charter
Forgot password?

Schipper en eigenaar van Offshore Yacht Charter

Jouke Lemmers

Gastheer en eigenaar Jouke Lemmers komt uit een familie van zeevarenden. Inmiddels heeft hij al ontelbare mijlen met het zeiljacht ‘Cherokee’ afgelegd. Voor die tijd is hij onder andere veel mee geweest op het schip van zijn vader die in de Oostzee vaart. Met officiële vaarbevoegdheid* als kapitein zeilvaart en werkervaring als scheepsbouwkundig ingenieur (Naval Architect) bent u aan boord van de Cherokee in goede handen. Bovendien is de schipper relaxed en altijd rustig.

Onze gemiddelde motoruren zijn slechts 180 per jaar. Dit lage aantal is mogelijk omdat de Cherokee een goed en gemakkelijk varend zeilschip is en door te anticiperen op het weer en zo ver als mogelijk de havens in te zeilen.

*Vaarbevoegdheid voor de commerciële zeilvaart, uitgegeven door de Nederlandse scheepvaartinspectie ILenT (volgens de internationale STCW 2010 code). Deze vaarbevoegdheid behaald men na een opleiding aan de zeevaartschool in combinatie met het behalen van veel vaartijd op andere schepen van de beroepsvaart (dit wordt bijgehouden in een officieel monsterboekje). Daarbij moeten elke 5 jaar de trainingen ‘Basic Safety’ en ‘First Medical Aid’ plus de medische keuring herhaald worden.

jouke-lemmers-schipper-zeiljacht Cherokee

Ervaring:

Ik ben geboren aan boord van de tjalk Noordsvaarder in Durgerdam. Mijn vader, Ton Lemmers, was één van de pioniers van de charter zeilvaart. Elke vakantie was ik aan boord (van de Lutgerdina en daarna de Stella Maris) en zeilen is met de paplepel ingegoten.

Om mijn studie Scheepsbouwkunde te bekostigen en omdat ik het erg leuk vond, heb ik veel gezeild op andere charterschepen en ook bedrijvendagen op zeiljachten gevaren. Uiteindelijk kwam ik als zetschipper op een zeiljacht terecht op de Canarische Eilanden, toen ik 21 was. In deze tijd ontstond mijn idee om zelf ook professioneel te gaan charteren met een eigen zeiljacht. Daarom heb ik tussendoor ook de examens van de Enkhuizer Zeevaartschool gedaan. Ook heb ik tijdens deze studie met veel plezier een zeilvereniging opgezet voor de studenten van onze opleiding.

Na mijn studie ben ik gaan werken in de scheepsbouw. Waaronder drie jaar bij het bedrijf IHC Merwede, op de afdeling ‘Theoretische Scheepsbouw’ als vakspecialist. Het werk bestond onder andere uit het maken van stabiliteits berekeningen, het uitvoeren van hellingproeven, sterkte berekeningen en het optimaliseren van de scheepsromp.

Eind 2008 ben ik gestart met Offshore Yacht Charter en hebben we de Cherokee in Spanje gekocht. In 2009 hebben we het schip grondig verbouwd om er mee te kunnen charteren op zee, wat we elke zomer doen. Daarbij werk ik in de wintermaanden als Naval Architect voor verschillende bedrijven, zoals Damen, Nevesbu en momenteel bij C-Job.

Kwalificaties

2002: Diploma Schipper Zeilvaart: vaarbevoegdheid voor beroepszeilschepen op Nederlandse wateren.

2003: Basic Training STCW 95 volgens SOLAS (Basic Safety): brandbestrijding, gebruik van reddingsmiddelen, EHBO etc.

2003: Marcom B diploma: Bediening voor radio installaties op schepen.

2004: Diploma Stuurman Kleine Zeilvaart: Internationale vaarbevoegdheid als kapitein op zeilschepen tot 500 BRT.

2004: HTS diploma Scheepsbouwkunde

2010: Internationale vaarbevoegdheid als kapitein op zeilschepen tot 3000 BRT

2016: First Medical Aid training volgens STCW 2010 code: EHBO, reanimatie, diagnose stellen, contact Radio Medische dienst etc.

Review/ media:

BN’er Marianne Zwagerman voer in 2013 mee op de Cherokee.  Aan boord vond zij inspiratie om haar boek: “Leven als Jarmund” af te schrijven en zij schreef onder meer een hilarisch hoofdstuk over haar zeilvakantie aan boord van de Cherokee. Hieronder een korte passage over de schipper:

…”De volgende ochtend kom ik er achter dat het systeem van Jouke werkt. Hij vaart al vijf jaar met gasten op zijn bijna 13 jaar oude boot, maar alles aan boord is in perfecte conditie. Er is nog geen theekopje met een oortje eraf. Ik zeg hem dat dit de best verzorgde boot is waar ik ooit op verbleef en hij kijkt stralend naar me terwijl ik per ongeluk een mes bij de vorken gooi. Jouke is een serieuze vakman en al snel ga ik dat waarderen. Veel schippers zijn midlifecrisisslachtoffers die van hun hobby hun beroep maakten. Jouke koos al op jonge leeftijd weloverwogen voor het beroep van charterschipper. Zijn vader doet dit werk ook al bijna vijftig jaar en wordt in zeilbladen geroemd om zijn kennis. Hij mag trots zijn op zijn zoon, die met grote rust en kunde over de Europese zeeën zeilt”…