Offshore Yacht CharterOffshore Yacht Charter
Forgot password?

Zeilvakantie op de Azoren | Offshore Yacht Charter

De Azoren zijn een prachtige eilandengroep in de Atlantische Oceaan, 850 mijl ten westen van Lissabon. Een zeilvakantie rond de Azoren biedt alle ingrediënten voor een fantastische zeilreis:

– Een heerlijke temperatuur tussen de 22 en 28 graden.
– Glashelder, azuurblauw water met een lange trage oceaan deining.
– Zeer grote kans op het zien van walvissen en dolfijnen.
– Afwisselende landschappen van indrukwekkende vulkanische bergkammen tot subtropische bossen.
– Geen massa toerisme, de Azoren zijn een ideale vakantiebestemming voor rustzoekers en natuurliefhebbers.

Island-hopping-azores-flores
Segelurlaub-Kanaren
Sailing holidays Faroe Islands

Eiland hoppen op de Azoren 

De Azoren bestaan uit 3 groepen van 9 grote eilanden. De zomer is het beste seizoen om deze spectaculaire eilandengroep te bezoeken. Als u meerdere eilanden wilt bezoeken is een zeilvakantie de ideale, mooiste en leukste manier. Het bijzondere van deze manier van rondreizen is natuurlijk het zeilen. Puur op windenergie zeilen we van de ene plek naar de andere. Elke dag zijn we weer in een nieuwe haven en u komt op op plekken waar u anders niet zomaar komt. Bovendien reist uw accommodatie vanzelf mee, lekker makkelijk. 

De Westelijke eilanden (Corvo en Flores) en oostelijke eilanden (São Miguel en Santa Maria) liggen op een dag zeilen van de centrale groep verwijderd. Als we daarheen gaan,  zeilen we een nachtje door (categorie A zeilreizen). De centrale groep bestaat uit de eilanden  Faial, Pico, São Jorge, Graciosa en Terceira en die liggen op een normale zeildag van elkaar verwijderd.

De dag afstanden van de zeilvakanties zijn goed uitgekiend, waardoor de Azoren een perfect vaargebied is met voldoende uitdaging voor een avontuurlijke en actieve zeilvakantie. Ook zullen we regelmatig een dagje in de haven blijven liggen voor een excursie op de eilanden.

Mitsegeln-Azoren
Poço do Bacalhau waterfall in Fajã Grande - Flores

Individuele / solo vakantie op de Azoren

De natuur op de Azoren is overweldigend mooi en heel divers door de vulkanische oorsprong. De meeste eilanden hebben nog kraters en kratermeren, sommige zijn grasgroen, maar andere zijn ook azuurblauw met thermische baden. Op de Azoren zijn prachtige uitkijkpunten, Miradouro’s genaamd, met uitzicht over de eilanden en de oceaan. Langs de kust zijn indrukwekkende lavakliffen, natuurlijke baden en zwarte lavastranden.

Op de Azoren zijn ook dichte bossen met parken, kleurrijke begroeiing en botanische tuinen. Tijdens het zeilen is de kans groot dat we dolfijnen en walvissen tegenkomen. De dolfijnen komen graag voor de boeg zwemmen en dat is echt een onvergetelijke ervaring.

Onze zeilreizen zijn uitermate geschikt voor koppels en individuelen / solo reizigers, omdat u alleen kunt aanmonsteren en in een groep komt waar meer alleen gaanden op kunnen boeken en wij rekenen geen alleen gaanden toeslag

Sailing-holiday-canary-islands
Sailing-Angra-do-Heroismo-Terceira
zeilvakantie-Canarische-eilanden

Bekijk deze trailer over de Azoren

Zeilvakantie met schipper op de Azoren

De Azoren zijn ideaal om te verkennen met een zeiljacht, vanwege de vele eilanden. Behalve Corvo, hebben alle eilanden wel een haven. Sommige eilanden/ havens liggen wel wat verder uit elkaar, maar gelukkig is de Cherokee snel en comfortabel door haar lengte, waardoor dit in dagtochten te doen is. 

Elke zeilvakantie heeft zijn eigen categorie, de C-categorie zeilreizen hebben of relatief korte dag afstanden, of we blijven een dag in de haven liggen om een tour of een lange wandeling te maken. U kunt die dag zelf bepalen wat u doet. Zelf op stap, met de groep of gewoon een boekje lezen, het kan allemaal. De groep bestaat uit maximaal acht passagiers en twee bemanningsleden.

meezeilen-Horta-Faial-Azoren
Marina Horta-Faial-Azoren

Meezeilen op de Azoren

Meezeilen rond de Azoren is een mooie balans van reizen, genieten, cultuur opdoen en uitwaaien. Je hoeft geen zeilervaring te hebben mee te zeilen. We zullen regelmatig een zeilmanoeuvre moeten uitvoeren of van koers veranderen. De zeil-liefhebber kan ons hierbij helpen, maar niks moet, het is tenslotte uw vakantie, u kunt ook gewoon genieten en relaxen.

U komt aan boord in een groepje gelijkgestemden terecht; mensen die houden van het water en natuur. Door het samen zeilen ontstaat er snel een groepsgevoel en een leuke sfeer. Slapen en eten doen we aan boord en de laatste avond gaan we met zijn allen uit eten.

Het weer op de Azoren

De beste reistijd voor de Azoren is van juni t/m augustus, met een aangename temperatuur van tussen de 23°C en 28°C en weinig neerslag. De watertemperatuur ligt dan ongeveer tussen de 20°C en 22°C.

De eilanden zijn aan de zuidzijden over het algemeen wat warmer en zonniger dan de noordelijke delen en ook de luchtvochtigheid is daar wat hoger en dus is er ook meer groen. De eilanden in het oosten zijn het warmste en de eilanden in het westen hebben, veroorzaakt door de wat sterkere wind, lagere temperaturen.
De bergen op de Azoren zijn vaak in mist gehuld, waardoor het aan de kust aangenamer is. In de winter zorgen stormachtige depressies soms voor extreem slecht weer met grote hoeveelheden regen. 

Het weerbeeld in Europa wordt vaak door het zogenoemde ‘Azorenhoog’ bepaald. Een subtropisch hogedrukgebied rond de Azoren zoals de naam al doet vermoeden. Het Azorenhoog ontstaat door de uitwisseling van warmte tussen de Noordpool en de evenaar en zorgt voor stabiel weer.

Rondreis-Azoren
Ribeira do Ferreiro, Flores - Azores

Beknopte nautische geschiedenis van de Azoren

De Azoren waren tot in de 15e eeuw een ongerept gebied zonder oorspronkelijke bewoners. De Azoren hebben hun naam te danken aan de havik (Acor), helaas vergiste de eerste eilandbewoner zich in de vogel. Het bleek namelijk een buizerd te zijn maar de naam is gebleven en op de vlag van de Azoren staat ook gewoon een havik afgebeeld. De Azoren lagen voor Portugal zeer strategisch op weg naar de ‘nieuwe wereld’ en was dan ook zeer belangrijk voor het land. Men leefde vooral van de veeteelt, landbouw en visserij. Er werd veel graan verbouwd en op het eiland São Miguel wordt thee geproduceerd als enige plek in Europa. 

Van 1580 tot 1640 werden de Azoren, zoals de rest van Portugal, door Spanje bezet. Tijdens die periode waren de omringende wateren het toneel van veel zeeslagen tussen Spaanse en Engelse zeevloten.

Vijf eeuwen lang, tot ongeveer 1970 hebben de Portugezen nog met zeilschepen op kabeljauw gevist bij Groenland en Newfoundland. Vanuit Lissabon voeren de schoeners, bekend als de ‘witte vloot’ eerst naar de Azoren om daar de bemanning aan te vullen. Vijf maanden lang in koude en barre omstandigheden. Vanaf het moederschip gingen de vissers in Dory’s, 5 meter lange bootjes, om in hun eentje met lange lijnen zoveel mogelijk vis te vangen. Soms verdwenen ze in de mist of vingen ze zoveel vis dat de dory onstabiel werd. Na een dag van soms wel 13 uur moest de vis dan ’s avonds nog schoongemaakt en gezouten. 

Rond de Azoren zijn veel walvissen. Pas in 1986 werd de walvissenjacht op de Azoren officieel verboden. Op Pico is nog een museum met hele mooie boten die gebruikt werden voor de walvisvangst. Tegenwoordig zijn de Azoren één van de grootste walvisreservaten ter wereld. 

Segelurlaub-Azoren-Sao_miguel
Sao Miguel island in the Azores

Geplande zeilvakanties op de Azoren:

Kijk voor de mogelijkheden voor het meezeilen op de Azoren in ons zeilvakantie vaarschema. Hoe vroeger u boekt, des te goedkoper  en makkelijker u vliegt!