Offshore Yacht CharterOffshore Yacht Charter
Forgot password?

Zeilvakantie & zeilreizen in Ierland | Offshore Yacht Charter

Het bijzondere van Ierland is het culturele erfgoed met Keltische ruïnes, middeleeuwse kastelen en adembenemende landschappen. De mythes, mooie muziek, gezellige pubs en de gastvrijheid van de bevolking maken Ierland ook ideaal voor een bijzondere zeilvakantie. De veel geprezen kust van Ierland, van de ruige kliffen van Cork tot de afgelegen schiereilanden in het noordwesten heeft een grote aantrekkingskracht. Deze mooie kust is niet zonder reden gebruikt als filmdecor in de beroemde serie ‘Game of Thrones’, bekijk hier de gebruikte film locaties van ‘Game of Thrones.

De meeste streken herbergen een schat aan historie: van neolitische bezienswaardigheden in midden Ierland, Normandische kastelen in het Noorden en statige landhuizen in het Zuidoosten. Het is niet voor niks dat de fantasy serie Game of Thrones voor een deel is opgenomen in Ierland. Bekende en typische muziek uit Ierland is o.a. Clannad, U2, Mumford & Sons, de Dubliners, Cristy Moore en de Pogues.

Lonely Planet vat dit als volgt samen: “Het fantastische landschap en de onvoorstelbare gastvrijheid, plaatsen Ierland in de top van toeristische bestemmingen en Ierland hoort op ieders lijstje van te bezoeken landen”.

Rathlin Island, northern ireland 1

Meezeilen in Ierland

Ierland is een bijzonder land en ideaal om te verkennen door middel van een zeilvakantie, omdat het meezeilen een mooie balans is van reizen, genieten, cultuur opdoen en uitwaaien. Je hoeft geen zeilervaring te hebben om met ons mee te zeilen aan boord van de Cherokee.

Elke avond liggen we in een haven of voor anker, op onze traject zeilreizen met categorie C is ook tijd om ergens een dag in een haven te blijven voor een excursie aan land. Afhankelijk van de mogelijkheden kunt u dan bijvoorbeeld kiezen tussen wandelen, een bustoer of bijvoorbeeld de lokale whisky proeven.

Het grootste gedeelte van deze zeilreizen in Ierland is beschut tegen de deining van de Atlantische Oceaan. De dag afstanden van onze zeilreizen zijn precies goed, waardoor dit een aangenaam vaargebied is met voldoende uitdaging voor een avontuurlijke en actieve zeilvakantie.

We zullen regelmatig een zeilmanoeuvre moeten uitvoeren of van koers veranderen. De zeil-liefhebber kan ons hierbij helpen, maar niks moet, het is tenslotte uw vakantie, u kunt ook gewoon genieten en relaxen.

 

Zeilen Ierland Kinsale
Jameson whiskey Ierland
Irish pub Dublin

Bed & Breakfast in Ierland

Op sommige zeilreizen kunt u aansluitend een extra dag aan boord van het zeiljacht ‘Cherokee’ bijboeken op basis van Bed & Breakfast zodat u op eigen gelegenheid de stad kunt verkennen (of shoppen) op de locatie waar we de zeilvakantie eindigen. Deze mogelijkheid wordt in het vaarschema aangegeven.

Bekijk dit filmpje van onze zeilvakanties in Ierland en Schotland

Zeilreizen in Ierland

Zoals al beschreven is Ierland een prachtig en afwisselend eiland. Met mooie groene heuvels, schitterende wolkenluchten en af en toe is de kust gehuld in een deken van mist, wat de zeilreizen hier extra sfeervol maakt. Natuurlijk is Ierland niet zomaar groen, in vergelijking met ons zuidelijk vaargebied kan het klimaat wat vochtiger zijn. Om te voorkomen dat u koud en nat wordt kunt u daarom voor € 30,-  zeilkleding bij ons huren, zodat u volop kunt blijven genieten als het weer een keertje minder goed is.

Het vaargebied van Ierland heeft voor ieder wat wils, van leuke havens en steden, drukke badplaatsen tot pittoresque dorpjes en riviertjes, vogelreservaten en Normandische kloosters. Zandstranden worden afgewisseld door rotsachtige landtongen en vredige kustdorpjes worden afgewisseld met bruisende steden

Het zuidoosten van Ierland heeft het warmste klimaat, dankzij de warme golfstroom, er groeien zelfs palmbomen. Hier zijn mooie glooiende heuvels, indrukwekkende kastelen en grote landhuizen.

Waterford is één van de oudste steden van Ierland, gesticht in 914 door de Vikingen. Om hier te komen zeilen we 11 mijl in een prachtige riviermonding.

Kinsale is één van de mooiste stadjes van Ierland met fleurige winkels en een pitoresque haven aan de monding van de Bandon. Uiteraard zijn er zeer gezellige pubs.

zeilvakantie in Ierland - Segeltörn in Irland

Zeilreizen in de Ierse zee tussen Dublin en Belfast

Dublin

De Vikingen bouwden in 841 een fort waar twee rivieren samen kwamen in een zwarte poel (Dubh Linn). Op deze plek staat nu het Dublin castle en dit gebied werd al in de prehistorie bewoond door de Kelten. Dublin heeft een schat aan attracties, zoals kathedralen, Dublin castle, musea, maar ook modieuze winkels, markten, parken en heel veel gezellige pubs. De Temple Bar is bekend als een kunstzinnige en culturele uitgaansgelegenheid met oude middeleeuwse straatjes in het Zuidoosten van Dublin.

Lees hier meer over things to see & do in Dublin.
Tip: Download thuis de app “City maps 2go offline” of de gratis “Dublin app” zodat u makkelijk alles kunt ontdekken in Dublin.

Mourne Mountains

Tussen Dublin en Belfast ligt de Mourne coast met prachtige uitlopers van de Mourne Mountains in de Ierse Zee. Schitterend om te zien vanaf het water tijdens het zeilen. Eén van de havens die we hier aandoen is het schilderachtige Carlingford, gelegen in een mooie en beschutte zeearm bewaakt door kasteelruïnes.

Ook Strangford Lough is een mogelijkheid als het weer een beetje meewerkt. Dit fjord is een natuurpark en hoewel in dit gebied van de Ierse zee weinig stroming staat, is de aanloop een uitdaging door de sterke stroming in deze trechter (8 knoop met springtij). Er is zelfs een krachtcentrale gebouwd die door middel van het getij 1600 huizen van elektriciteit voorziet. Hier in de buurt is de ‘Mount Stewart garden’, deze grote botanische tuin staat in de top vijf van de wereld en is zeker een aanrader.

Stranfordlough Ireland

Belfast

Belfast is een trendy en bruisende stad met veel Victoriaanse gebouwen, hippe winkels en gezellige pubs. De scheepsbouw (o.a. bekend door de Titanic) bracht grote welvaart.

De ‘Troubles’ tussen de katholieken en protestanten zijn vastgelegd in politieke muurschilderingen in het westen van Belfast. In het zuiden van de stad zijn het Ulster museum en Botanische tuinen, in het noorden heeft u vanaf de Cave Hill een prachtig uitzicht. Vanuit Belfast is het een optie om het Titanic museum te bezoeken (een nieuw en iconisch gebouw op de plek waar de Titanic gebouwd is), dit ligt op 5 minuten lopen van de haven. Een andere aanrader is een city tour langs de ‘murals’ in een typische Engelse ‘Black cab’.

Lees hier meer over things to see & do in Belfast.

Zeilreis Ierse Zee
Meezeilen Ierland
Black cab tour Murals Belfast

Meezeilen in Noord-Ierland

Tijdens de meezeilvakantie In Noord Ierland vindt u historische bezienswaardigheden en een schitterend afwisselend landschap. Sinds 1921 is Noord Ierland een provincie van het Verenigd Koninkrijk. Zeer bijzonder is de Giant’s Causeway aan de ruige kust van Antrim. De Giant’s Causeway is een rotsformatie die bestaat uit zo’n 40.000 basalt-zuilen die er uitzien alsof ze door mensen zijn uitgehouwen. De rotsformatie staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is ontstaan bij een vulkaanuitbarsting, zo’n 60 miljoen jaar geleden.

Tijdens de zeilreis, blijft de Cherokee een dag in de haven en maken we ook een tour hiernaartoe met een wandeling naar Carrick Island via een spectaculaire houten loopbrug boven de zee, een andere optie is het bezoeken van de ruïne Dunluce castle en de Bushmill whiskey distillery.

Glenarm

Vanuit dit kleine en pitoresque haventje kun je Schotland zien liggen. Een korte, maar mooie wandeling langs de rivier met waterval is hier zeker een aanrader.

 

Glenarm Ierland

Londonderry

De zeilreis naar Londonderry over het Foyle estuarium is opzich al prachtig. We zeilen naar binnen vlak langs een kasteel ruïne en de vaargeul wordt steeds smaller. De bergen veranderen in heuvels met prachtige bomen en huizen op de oevers. De stroming voert ons mee naar binnen, waar we afmeren aan een nieuw ponton en de zeilvakantie afsluiten in het gezellige centrum.

Deze stad wordt ook wel Derry genoemd (voorkeur van de Ieren) en is in 2013 uitgeroepen tot cultuurhoofdstad en wordt aangeraden door de Lonely Planet. Recente ontwikkelingen zorgen ervoor dat deze stad aan de oevers van de ‘Foyle’ steeds populairder wordt.

Er zijn verschillende hoogtepunten zoals bijvoorbeeld een tour langs de ‘Bogside Murals’, bekend geworden door ‘Bloody Sunday’ of een wandeling over de oude stadsmuur.

Zeilvakantie Noord Ierland

Kijk voor de mogelijkheden voor het meezeilen in Schotland in ons zeilvakantie vaarschema. Als u vroeg boekt kunt al vanaf € 45,- naar Cork,  Dublin of Belfast vliegen.