Offshore Yacht CharterOffshore Yacht Charter
Forgot password?

Algemene vragen

Heb ik zeilervaring nodig?

Nee, het is niet nodig om al zeilervaring te hebben. Aan het begin van een zeilreis wordt de nodige uitleg gegeven over het schip en het zeilen in het algemeen. Wilt u meer leren of doen, geef dit aan en stap naar voren als we een manoeuvre gaan doen, of ga mee op onze zeezeiltrainingen en of mijlenmakers.

Wat is het verschil tussen een meezeilreis, privé of bemande charter en bareboat?

Een meezeilvakantie kunt u alleen, met uw partner of met een aantal vrienden boeken op een schip met professionele bemanning aan boord. Het meezeilen houdt in dat ook anderen dezelfde reis kunnen boeken en zullen meezeilen. Bij een privé charter, ook wel bemande charter genoemd, boekt u het schip en bemanning in haar geheel voor u of uw familie of vrienden alleen. Een bareboat is een schip dat u zonder bemanning kunt huren. Wij bieden geen bareboat charter aan, alleen met bemanning.

Wat zijn de voordelen van een meezeilvakantie?

Als u alleen of met een aantal personen wilt zeilen, maar zelf geen of weinig zeilervaring heeft dan is een meezeilvakantie ideaal. U hoeft namelijk niet zelf voor de navigatie, uitrusting, papieren van het schip te zorgen of de route te bepalen. Ook hoeft u zich geen zorgen te maken over het weer, wind en getij, want de schipper weet goed hoe hij op de elementen kan inspelen. De bemanning weet waar mooie vaargebieden en leuke havens zijn en zorgt dat u echt van uw vakantie kunt genieten.

Hoe actief is een meezeilvakantie?

Dat hangt vooral van u zelf af. Alle mogelijkheden zijn aanwezig om aktief deel te nemen, maar ook om even heerlijk te relaxen. Meestal is het juist de combinatie. Het is leuk om mee te helpen en we leggen alles uit.

Moet ik meehelpen met zeilen?

Niets hoeft, alles mag! Meehelpen met het zeilen hoeft niet per se, maar is natuurlijk wel één van de leuke dingen van een zeilreis, het draagt ook bij aan het ‘groepsgevoel’ aanboord. Wel verwachten we dat iedereen meehelpt met de dagelijkse gang van eten klaarmaken en schoonschip maken.

Is het een luxe cruise en word ik in de watten gelegd?

Nee, bij ons ligt de nadruk op de zeilreizen, met een comfortabel schip en dit komt ook met een relatief voordelige prijs. Daarbij doen we ons best om u een mooie vakantie aan te bieden, maar we verwachten juist uw bijdrage in het geheel.

Is de bemanning Nederlands?

De schipper is Nederlands, de bootsman/vrouw ia elk jaar weer anders, meestal Nederlands. In iedergeval beschikt de ‘boots’ over de juiste papieren.

Vertrekken we dezelfde avond als dat ik aanboord kom?

Nee, na het boarden eten we, delen de hutten in en de schipper doet een safety briefing. De volgende ochtend na het onbtijt doet de bootsman een uitleg ronde over dek en daarna vertrekken we.

Gaat de schipper mij de hele dag entertainen?

Na het zeilen is iedereen vrij voor zichzelf om te doen wat hij of zij leuk vindt. Meestal trekken we wel als groep samen op, maar de bemanning gaat niet altijd mee. Ook de bemanning wil af en toe wat tijd voor zichzelf. Wel doen we ons best om u in iedergeval leuke tips op de locatie te geven. En de laatste avond gaan we met z’n allen uit eten.

Ik wil sturen

Wilt u zelf het schip sturen dan is dat mogelijk in overleg met de schipper en afhankelijk van uw kunnen en de omstandigheden. De bemanning geeft zelf aan wanneer er gestuurd kan worden, u hoeft hier dus niet om te vragen, want dan is het antwoord toch helaas nee. Diegenen die actief meedoen op alle fronten zijn het eerst aan de beurt om te sturen.

Ik zie dat de boarding tijd 18.30 uur is, geldt dit ook voor mij?

Jazeker, we begrijpen dat u zin heeft in uw zeilvakantie, maar op de ‘wisseldag’ zijn we onder andere druk met schoonmaken, inkopen doen en de was. Als u voor die tijd aan boord komt houdt u ons op en uw bagage zou ons in de weg staan, ook aan dek. U kunt proberen uw bagage bij de havenmeester te stallen. anders raden we u aan op een terrasje te wachten tot 18.30 uur. Download de plattegrond bij reisinformatie van de betreffende haven, hier staan ook de pubs aangegeven.

Als 18.30 de boarding tijd is, kan ik dan alvast om 18:00 komen?

Nee.

Kan ik ook na 18.30 uur aan boord komen?

Hierop is een kleine marge. Als u aan boord komt delen we de hutten in en rond 19.00 uur eten we een lichte maaltijd. Na het eten geeft de schipper uitleg over het reilen en zeilen aan boord en een veiligheidsinstructie. Het is voor uzelf en de andere opvarenden belangrijk dat u hierbij aanwezig bent.

Kan ik ook voor 10.30 uur ontschepen op de laatste dag?

De laatste ochtend liggen we al in de haven en na het ontbijt gaat iedereen van boord. Mocht u voor uw thuisreis iets eerder wegwillen dan is geen probleem (behalve dan dat u uw ontbijt mist).

Mocht u vroeg weg willen neem dan vooraf contact met ons op om te controleren of dat wel mogelijk is. Als we bijvoorbeeld voor anker liggen dan zijn er beperkingen vanwege de rusttijden zoals omschreven in de ‘wet voor zeevarenden.’ In dat geval kunt u beter de avond ervoor een overnachting aan wal regelen.

Deelnemers op onze zeilreizen

Wie gaan er mee?

De meeste meezeilers gaan alleen op reis, maar nemen soms ook wel een partner of vriend(in) mee. Meezeilvakanties zijn voor iedereen, of het nu gaat om singles, stellen, families, vriend(inn)en, groepen of bedrijven. Door het samen zeilen en aanlopen van onbekende kusten, het genieten van het mooie weer en het lekkere eten onstaat er al snel een leuke en gezellige groepssfeer.

Welke leeftijd hebben de deelnemers?

De deelnemers zijn van alle leeftijden tussen de 16 en 74 jaar. De gemiddelde leeftijd van mensen die met ons meezeilen ligt tussen de 30 en 40 jaar. Uit eigen ervaring kunnen we zeggen dat tijdens meezeilvakanties leeftijd geen rol speelt aan boord van het schip. U kunt bij elke reis zien wie er (tot dan toe) geboekt heeft (leeftijd, geslacht en nationaliteit). Ook kunt u zich aanmelden op onze besloten Facebook groep om in contact te komen met reisgenoten. Handig om bijvoorbeeld een taxi te delen!

Geldt er een minimum en maximum aantal deelnemers?

Er is geen minimum aantal deelnemers per zeilreis want wij varen sowieso. Wel kan het zijn dat we bij weinig deelnemers vaker ankeren om kosten te besparen. Bij minder dan 3 deelnemers is de boordkas meestal niet toereikend. In dat geval komt er toeslag op de boordkas van maximaal € 50,- per persoon.

Kunnen we met onze eigen groep boeken?

Het zeilschip de Cherokee en de bemanning is ook voor u privé te huur (voor een groep van maximaal 8 personen). De prijs hiervoor kan berekend worden door de formule: vermeningvuldig de boordprijs met 6,5 en de boordkas x het aantal personen waarvoor u het schip boekt. Voor de privé charter kunt u kiezen uit een van de aangeboden zeilvakanties, mits er nog geen andere boekingen voor de betreffende zeilreis zijn. Wilt u meer informatie over privé charter, neem dan contact met ons op.

Vaargebied

Naar welke landen vaart Offshore Yacht Charter?

Momenteel varen we in Ierland, Schotland en Groot Brittanië. Daarvoor en in de toekomst ook weer in Frankrijk, Spanje, Portugal en Marokko. Wilt u hiervan op de hoogte blijven schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

Wat is de beste zeilperiode?

Dat is moeilijk te zeggen, de natuur bepaald. In therie geld juni als beste maand voor het noorden, maar dit zegt niet zoveel, want in september kan het juist heel mooi weer zijn. We adviseren altijd een zeilpak met fleecekleding. Noord van Ardnamurchan point (Oban) een extra laag thermisch ondergoed en laarzen. Laarzen en zeilpak kunt u ook bij ons huren.

Aan boord en tijdens de zeilreis

Hoe laat vertrekken we iedere ochtend tijdens de zeilreis?

Dat wordt per dag bekeken, maar wel van te voren afgesproken. Het hangt ook van het tij af. In het algemeen ontbijten we rond half negen. Het kan voorkomen dat het schip ’s avonds laat aankomt, indien mogelijk heeft de bemanning dan recht op 8 uur slaaptijd, dit komt o.a. uw eigen veiligheid ten goede.

Als u zelf vroeger op wilt staan, dan kunt u dit doen natuurlijk. Het beste is dan om zachtjes vanboord te gaan, zodat de anderen nog even door kunnen slapen. U kunt bijvoorbeeld  u op eigen gelegenheid gaan joggen, zwemmen of het haventje verkennen en/of alvast brood halen bij de bakker.

Hoe laat komen we aan in de haven?

Dat hangt vooral van de wind af. De streeftijd is meestal voor etenstijd. Als u de voorkeur heeft voor kort of lang zeilen, dan kunt u uw zeilreis selecteren op de daarbij horende categorie.

Hoe worden de hutten ingedeeld?

De slaapplaatsen worden bij aanvang van de zeilreis ingedeeld. Er geldt geen toeslag voor alleengaanden, tenzij u een hut voor uzelf wilt. Een privé hut kunt u reserveren voor 1,5x de boordprijs.

Kom ik naast een onbekende in een tweepersoonsbed te liggen?

Nee, dit is bij aanbieders in de Middellandse Zee wel de gewoonte, maar ons lijkt dit (meestal) geen leuk begin van uw vakantie. Wel wordt u ingedeeld in een hut met stapelbed. We maken hierbij verder geen onderscheid tussen man of vrouw.

Mag er gerookt worden aan boord?

Er mag binnen in het schip nergens gerookt worden. Aan dek alleen aan de lijzijde van het schip en niet voor de kajuit ingang, zodat uw mede opvarenden hier geen last van ondervinden.

Op een zeilvakantie in Griekenland mochten we zo overboord springen om te zwemmen, kan dat op de Cherokee ook?

Nee, dit is levensgevaarlijk en staan we niet toe.

Kan ik de batterijen voor mijn camera of telefoon aan boord opladen?

Ja, in iedergeval als we walstroom hebben of als de generator draait. Dus meestal ’s avonds of ’s ochtends, want overdag zeilen we.

Kan ik aan boord mobiel bellen, e-mailen en internetten?

In het hoge noorden is er niet altijd bereik, zeker niet als we tussen hoge bergen liggen. Internet is lastig, hoewel in de havens meestal wel een pub of hotel te vinden is met wifi.

Is er snorkel en duikapparatuur aan boord?

Er is geen duikapparatuur op het schip aanwezig, maar wel een aantal snorkels en duikbrillen.

Eten & drinken

Hoe gaat het met inkopen doen en koken aan boord?

De huishoudelijke taken aan boord van het schip zoals tafel dekken, afwassen en schoonmaken, worden altijd gezamenlijk gedaan. We gaan er vanuit dat ieder zijn of haar bijdrage levert uit eigen beweging, anders of in overleg wordt er een corvee rooster gemaakt. Het inkopen doen en de maaltijden worden in het algemeen verzorgd door de bemanning, maar bij het koken is alle hulp natuurlijk welkom.

Ik wil vis eten

Vis staat één keer op het menu, is dit niet genoeg dan bent u altijd vrij om zelf op de wal uit eten te gaan. De laatste dag gaan we sowieso uit eten. De schipper weet de leuke en betaalbare restaurants waar iedereen lekker kan eten, ook de vegetariërs. Mocht u desondanks toch ergens anders willen eten dan kunt u dit uiteraard doen en u hoeft zich niet verplicht te voelen om met de groep mee te eten.

Kan ik vegetarisch eten?

Dat is geen probleem. De schipper is vegetariër dus er wordt altijd ook een vegetarische maaltijd bereidt. Dit wel graag van te voren doorgeven, zodat we niet voor niets vlees inkopen.

Eten we buiten op dek?

Dit hebben we in het verleden wel gedaan maar is slecht bevallen. Daarom eten we comfortabel binnen aan tafel, waar alles voor het grijpen ligt en er genoeg plaats is voor iedereen. De koffie of thee daarna kan natuurlijk wel aan dek gedronken worden.

Hoe laat komt de eerste borrel op dek?

Voor uw eigen veiligheid en die van de andere opvarenden wordt er tijdens het zeilen geen alcohol gedronken.

Bagage meenemen op zeilvakantie

Wat moet ik meenemen?

Bekijk hiervoor de lijst op de pagina Bagage voor zeilvakantie voor meer informatie.

Wat zijn teva sandalen?

Teva is slechts een voorbeeld van een merk. Het gaat erom dat u schoenen en/of sandalen meeneemt die geschikt zijn voor aan boord. Sandalen met verstelbare bandjes met klittenband, waardoor je niet zo snel struikelt aan boord of je slippers verliest, zijn geschikt voor aan boord.

Is er linnengoed aan boord?

Iedere deelnemer krijgt van ons bij aanvang van de reis één set aan linnengoed, dekbed met lakens, kussen met sloop, handdoek en washand. Dit is voor de hele zeilreis, wilt u bijvoorbeeld meer handdoeken, dan kunt u die zelf meenemen.

Belangrijk om te weten

Waar vind ik de algemene voorwaarden?

De voorwaarden van Offshore Yacht Charter kunt u nalezen op de pagina algemene voorwaarden.

Is een verzekering verplicht?

Een ziektekostenverzekering is verplicht, een annuleringsverzekering is niet verplicht.

Heb ik inentingen nodig?

Inentingen zijn niet per se nodig voor onze zeilreizen. Voor persoonlijk advies raden wij u te allen tijde aan om naar uw plaatselijke GG&GD te gaan. Of surf naar www.gezondopreis.nl voor meer informatie over vaccinaties voor de vakantie.

Prijzen en kortingen

Zijn er boekingskosten?

Er zijn geen speciale boekingskosten aan onze zeilvakanties verbonden. U betaalt aan ons alleen de prijs van de desbetreffende zeilreis en de boordkas per persoon.

Wat wordt bedoeld met de boordkas?

De boordkas is een bedrag dat u per persoon contant aan ons betaalt bij aanvang van de reis. Van de boordkas wordt het eten en drinken aan boord voor zowel gasten als bemanning betaald, evenals brandstof, water, walstroom, havengeld en toeristenbelasting, maar exclusief excursies, eten en drinken aan wal. De hoogte van de prijzen hiervoor is per gebied verschillend. Wat na de zeilvakantie overblijft van de boordkas, krijgt u terug (dit is bij andere aanbieders meestal niet het geval!). Bij minder dan 3 deelnemers is de boordkas meestal niet toereikend. In dat geval komt er een toeslag op de boordkas van maximaal € 50,- per persoon.

Zijn er ook kortingen mogelijk?

Boekt u binnen een jaar een 2e zeilvakantie bij ons, dan krijgt u 5% korting op de boordprijs. Groepskorting is mogelijk wanneer u als groep (meer dan 3 passagiers) een zeilvakantie boekt, u krijgt dan 5% korting per persoon op de boordprijs. Een jongerenkorting van 10% korting op de boordprijs van een zeilvakantie geven we als u onder de 29 jaar bent. Kortingen kunnen niet met elkaar gecombineerd worden.

Is privé charter mogelijk?

De Cherokee en de bemanning is ook voor u privé́ te huur (bijvoorbeeld met familieleden of een groep van maximaal 8 personen). De prijs hiervoor kan berekend worden door de formule: vermeningvuldig de boordprijs met 6,5 en de boordkas x het aantal personen waarvoor u het schip als privé charter boekt. Voor de privé charter kunt u kiezen uit een van de aangeboden zeilvakanties, mits er nog geen andere boekingen voor de betreffende zeilreis zijn. Wilt u meer informatie over privé charter, neem dan contact met ons op.

Is de vliegreis in de prijs inbegrepen?

Nee, de vliegreis is niet bij de reissom inbegrepen. Het uitzoeken van een voordelige vliegreis kost voor ons teveel tijd, omdat we een klein bedrijf zijn. Om u op weg te helpen, hebben we wel voor u op de pagina met informatie over transfers beschreven hoe alle bestemmingen het makkelijkst te bereiken zijn. Hoe eerder u boekt, hoe voordeliger uw vliegreis.

Het boeken van een zeilvakantie

Hoe kan ik een zeilvakantie boeken?

Zie hiervoor  de pagina over een zeilvakantie boeken.

Kan ik een optie nemen en hoe werkt dat?

Ja, het is mogelijk om geheel vrijblijvend een optie te nemen op een bepaalde reis. Uw optie wordt door ons 2 weken vastgehouden. Als er daarna door iemand anders een boeking op die reis wordt gedaan, vervalt uw optie op deze reis.

Hoe gaat de afhandeling van een boeking?

Als u een boeking heeft verstuurd, sturen wij u zo snel mogelijk een bevestiging, het contract en de factuur. Aangezien wij een klein bedrijf zijn en niet overal bereik hebben tijdens onze zeilreizen, vragen we uw begrip voor het geval het iets langer duurt.

Het betalen van de factuur

Hoe gaat de betaling van een boeking?

Na uw aanvraag per e-mail ontvangt u van ons via e-mail een factuur en contract via het programma MoneyMedic. Hiermee kunt u eenvoudig met iDEAL betalen en dan ontvangt u automatisch een betalingsbevestiging (of betalingsherinnering). Als u geen gebruik wilt maken van de iDEAL betaling, laat dit dan aan ons weten, zodat u geen betalingsherinnering krijgt.

Wat is de betalingstermijn?

De standaard betalingstermijn is 30 dagen, maar de betaling moet wel altijd voor aanvang van de reis betaald zijn, anders gaat u niet mee. Bij bedragen boven € 600,- kunt u ons verzoeken deze betalingstermijn te verlengen, naar 45 of 60 dagen. Bij een bedrag hoger dan € 1800,- kunt u ons verzoeken de betaling in tweeën te splitsen waarbij de tussenliggende termijn maximaal 60 dagen is. De boordkas wordt bij inschepen contant aan de schipper betaald.

Kan ik de rekening in 2 termijnen betalen?

Wilt uw rekening in tweeën splitsen maar is het bedrag onder bovengenoemde prijzen bij betalingstermijn, dan kunt u dit per e-mail bij ons aanvragen. Er worden dan wel € 15,- administratiekosten door ons in rekening gebracht.