Offshore Yacht CharterOffshore Yacht Charter
Forgot password?

Zeilen met familie(bedrijf) Lemmers

Mijn vader Ton Lemmers is één van de pioniers van de chartervaart. In 1965 kocht hij een oud vrachtschip om op te wonen en bracht haar terug onder zeil, de tjalk Noordsvaarder (gebouwd bij Mulder in Stadskanaal), daarna de 2-mast klipper Lutgerdina en als laatste de klipper Stella Maris. Door met de vrienden te gaan zeilen die mee hadden geholpen met de verbouwing is geleidelijk het ‘charteren’ ontstaan. De kennis van de oude tuigages (afmetingen en verstaging e.d.) haalde hij bij oude gepensioneerde vrachtschippers. Deze kennis en ervaring heeft hij veel toegepast op andere schepen (in de winter werkte hij als scheepstimmerman en hij heeft veel masten en zwaarden voor andere charterschepen gemaakt) en is mede dankzij hem niet verloren gegaan.

Ton Lemmers maakt de mast van de Stella Maris
1984 Ton Lemmers maakt de mast van de Stella Maris

Zelf ben ik (Jouke Lemmers) na een HTS studie scheepsbouwkunde in 2004, en een aantal jaar gewerkt te hebben als ‘naval architect’, in de voetsporen van mijn vader getreden. Maar wel op een andere manier, want mijn vader zei:”Je mag alles worden, behalve charterschipper.”

Als scheepsbouwkundig ingenieur denk ik ook niet dat deze oude schepen met klinknagels nog lang op zee kunnen varen met passagiers. Bovendien zullen de steeds strengere stabiliteitseisen mogelijk een probleem vormen, maar ook de markt veranderd. Daarom heb ik voor een nieuwbouwschip gekozen. Het voordeel en leuke hiervan is dat ik een nieuw en groot charter gebied kan bezeilen, van de Färöer eilanden tot aan de Azoren. Als pionier 2e generatie zorg ik ook weer dat de zeilvaart en scheepsbouwkennis wordt overgedragen aan mijn bemanningsleden (meestal van de Enkhuizer Zeevaartschool) en natuurlijk aan mijn dochter.

De volgende generatie wordt alvast klaargestoomd, jong geleerd is oud gedaan.

Jouke en Eileen Lemmers (

De ‘roots’ van de familie Lemmers

In WOII zijn mijn opa en oma in de Kapel van Durgerdam gaan wonen. Met de tuin direct aan het IJsselmeer de perfecte bakermat voor hun 4 zoons om te leren zeilen (en schaatsen). Zeilen zat al in het bloed, de opa van mijn oma (Fraukje Lemmers) was skûtsje schipper en nog verder terug in de tijd waren onze voorouders walvisjagers (als vegetariër probeer ik dat nu goed te maken ;)) De ‘betere tak van de familie’ zat bij de marine. Nicolaas Lemmers was ‘Schout bij Nacht’ bij de Marine (ook wel achter admiraal genoemd) ten tijde van napoleontische oorlogen.

Mijn oom Herman heeft jarenlang over de wereldzeeën gezeild en één van zijn zoons, Marijn Lemmers,  heeft ook jarenlang als charterschipper gevaren. Eerst als zetschipper op de ‘Overwinning’ en later als eigenaar op de ‘Ouderzorg’ waar hij veel zeilraces mee heeft gewonnen. Hij heeft ook als zetschipper en wachtleider bij ons op de Cherokee gevaren. Dat was erg leuk en gezellig, maar ‘helaas’ is hij nu met zijn vrouw de wereldzeeën aan het bevaren met onbekende bestemming, lees hier hun Blog.

Durgerdam is een prachtig voormalig vissersdorpje met houten huisjes langs een dijk, een leuk detail is dat de schipper van de Batavia ook uit Durgerdam kwam. Over de stranding en de daaropvolgende muiterij is een ongelooflijk en spannend boek geschreven, lees tip: Batavia.

Een ander verhaal gaat over 3 vissers uit Durgerdam die tijdens ijsvissen (botkloppen) afdrijven en 2 weken over de Zuiderzee driften, bekijk hier een documentaire over dit dramatische verhaal van de familie Bording.

Peer Lemmers
Peer Lemmers als figurant in 'pirates of the caribbean'
De Kapel van Durgerdam
De Kapel van Durgerdam, lange tijd de basis van de familie Lemmers.

Familie bedrijf Lemmers in de media:

Schrijver Michiel van Straten:

“Ton Lemmers is een van de pioniers van de chartervaart. Tegenwoordig zijn het IJselmeer en de Waddenzee gevuld met ongeveer 500 charterschepen. Toen Ton Lemmers in 1975 begon te charteren was hij zo ongeveer de enige. Op zijn Stella Maris laat hij nog steeds mensen kennis maken met de zee en het plezier van het zeilen, als een van de laatsten van de eerste generatie charteraars.”

Lees het hele artikel over Ton via de website van Michiel van Straten www.ontdekkingsschrijver.nl.

Ton Lemmers
Ton Lemmers, iets jonger

BN’er Marianne Zwagerman voer in 2013 mee op de Cherokee.  Aan boord vond zij inspiratie om haar boek: “Leven als Jarmund” af te schrijven. Hieronder een korte passage over de schipper Jouke Lemmers:

…”De volgende ochtend kom ik er achter dat het systeem van Jouke werkt. Hij vaart al vijf jaar met gasten op zijn bijna 13 jaar oude boot, maar alles aan boord is in perfecte conditie. Er is nog geen theekopje met een oortje eraf. Ik zeg hem dat dit de best verzorgde boot is waar ik ooit op verbleef en hij kijkt stralend naar me terwijl ik per ongeluk een mes bij de vorken gooi. Jouke is een serieuze vakman en al snel ga ik dat waarderen. Veel schippers zijn midlifecrisisslachtoffers die van hun hobby hun beroep maakten. Jouke koos al op jonge leeftijd weloverwogen voor het beroep van charterschipper. Zijn vader doet dit werk ook al bijna vijftig jaar en wordt in zeilbladen geroemd om zijn kennis. Hij mag trots zijn op zijn zoon, die met grote rust en kunde over de Europese zeeën zeilt”…

Jouke Lemmers
Jouke Lemmers, iets jonger
Eileen Lemmers aan het roer
De volgende generatie in opleiding

Zeilen met de Stella Maris  | Offshore Yacht Charter

Naast ons eigen zeiljacht “Cherokee“, kunnen we u ook een ander schip aanbevelen:

Als u in een beschut vaargebied wilt zeilen en op een klassiek schip dan kan dat met de klipper Stella Maris. Deze prachtige authentieke klipper is van mijn vader, Ton Lemmers, en het schip is meer gericht op groepsreizen (tot 16 passagiers). Een zeilreis op de Stella Maris kunt u bij ons, of rechtstreeks bij mijn vader boeken.

De Stella Maris maakt vooral groepsreizen, waarbij u de periode zelf kunt bepalen. Voor eten en drinken moet u zelf zorgen er is een grote complete kombuis. Er zijn ook een aantal individuele reizen waar u alleen of met een kleine groep op kunt boeken. Dagtochten en evenementen zoals Hanse Sail zijn ook mogelijk.

Meezeilen in de Oostzee

De klipper Stella Maris vaart onder andere op de Oostzee, Waddenzee en Noordzee met mooie zeiltochten naar:

– Denemarken
– Zweden
– Polen
– Duitsland
– Nederland

De klipper Stella Maris

De klipper Stella Maris is gebouwd in 1914 om groente te vervoeren, daarvoor moest het een snel schip zijn. Eigenaar en schipper Ton Lemmers heeft het schip radicaal verbouwd en onder zeil gebracht om zeilreizen te kunnen maken op zee. Het schip is nu geen rondbodem meer, maar heeft een langsscheepse kiel met vlaktilling (een V-bodem). De Stella Maris is een mooie, snelle en zeer zeewaardige authentieke klipper en biedt plaats aan 12 gasten.

In het voorjaar en najaar vaart het schip in Nederland. Omdat het schip zwaarden heeft waarmee de diepgang instelbaar is tussen 1,75 tot 4 meter, kan het schip hierdoor ook op de Friese meren varen en droogvallen op de Waddenzee. Van mei tot en met september vaart de Stella Maris vanuit verschillende havens in de Oostzee.

klipper Stella Maris

Vanuit Kiel kunnen zeiltochten gemaakt worden naar bijvoorbeeld de Deense Zuidzee, dit is een beschut vaargebied met kleine eilandjes zoals Ærø en Lyø met pittoreske dorpjes en kleine steden zoals Sønderborg en Svendborg. Vanuit Rostock en Stralsund kunnen reizen naar Zweden en Polen gemaakt worden, maar ook naar de leuke stad Kopenhagen langs de hoge krijtrotsen van Møn of naar het mooie eiland Bornholm onder de Zweedse kust. Doordat de mast gestreken kan worden kan het schip ook redelijk makkelijk onder de vele bruggen door, hierdoor en door haar zwaarden kan de Stella Maris vrijwel overal komen in de Oostzee.

De Stella Maris maakt vooral groepsreizen, waarbij u de periode zelf kunt bepalen. Voor eten en drinken moet u zelf zorgen er is een grote complete kombuis. Er zijn ook een aantal individuele reizen waar u alleen of met een kleine groep op kunt boeken. Dagtochten en evenementen zoals Hanse Sail zijn ook mogelijk.

Voor vragen en/of boekingen kunt u contact opnemen met de schipper van de Stella Maris:

Ton Lemmers
info@stella-maris.net
tel. +31 (0)6 53534579

Bezoek ook de website: www.stella-maris.net

Stella Maris Algemeen plan
Stella Maris 1914

Kijk voor de mogelijkheden voor meezeilen in ons zeilvakantie vaarschema