Offshore Yacht CharterOffshore Yacht Charter
Forgot password?

Zeilvakantie Shetland & Orkney eilanden | Offshore Yacht Charter

Zeilreizen rond de Shetland- en Orkney eilanden betekend veel natuur, rust en ruimte en de bewoners zijn vriendelijk en gesteld op toeristen (die er bijna niet zijn). De ruige kust en eilanden zijn afwisselend en mooi. De Orkney eilanden en de Shetland eilanden zijn absolute hoogtepunten tijdens onze zeilreizen in Schotland, met Fair Isle in het bijzonder. Er is veel wildlife te zien, zoals bijzondere vogels als de Papegaaiduiker (Puffins), maar ook Orka’s, otters, zeehonden en soms ook walvissen.

Door de noordelijke ligging wordt het zomers bijna niet donker op de Shetland en Orkney eilanden. De Vikingen noemden dat Simmer Dim, een bijzondere ervaring. Er groeien weinig bomen en het landschap oogt daardoor ruig en desolaat. De steile hoge westkust van de Orkney eilanden staat in contrast met het lieflijke en glooiende landschap van de oostelijke Orkney eilanden. In de kleine vissershaventjes kunnen we meestal afmeren tegen een oude pier en waan je je a in de ’middel of nowhere’.

Walking-to-the-old-man-of-hoy
Rundreise Schottland
Meezeilen in Schotland

Zeilreis naar de Orkney & Shetland eilanden

Deze twee eilandgroepen bestaan uit zo’n 170 eilanden en rotsachtige scheren. ‘s Zomers is het lang licht vanwege de noordelijke ligging. Er groeien weinig bomen en het landschap oogt daardoor ruig en desolaat. Er is er veel leven in zee, zoals dolfijnen en zeehonden en als we geluk hebben zien we ook walvissen of Orca’s.

De Orkney eilanden zijn al meer dan vijfduizend jaar bewoond, dit is te zien aan de indrukwekkende opgravingen van ‘Broch’s’ en de beroemde nederzetting van ‘Skara Brea’. Ook zijn er nog meerdere ‘Standing Stones’. Vanuit Stromness of Kirkwall kunt u als extra optie een leuke bustour maken om dit allemaal te bewonderen.

Een andere bezienswaardigheid is “the old man of Hoy” een gigantische rots die loodrecht uit de zee omhoog komt en natuurlijke de kliffen, de zee is hier nooit ver weg. De natuurlijk beschermde baai (later door Churchill afgesloten voor onderzeeërs) Scapa Flow is beroemd vanwege de scheepswrakken uit WOII en daardoor een geliefd duikplek. Kirkwall is de hoofdstad en een sfeervol en gezellig haventje, waar we heerlijk uit eten kunnen.

Tussen de Orkney eilanden en het vasteland ligt de Pentland Firth, een spectaculaire doorgang waar het met springtij tot 16 knoop kan stromen.

Vaargebied Shetland eilanden
Hoy-Orkney-islands

Zeilvakantie met schipper op de Orkney & Shetland eilanden

Een bijzondere eilandgroep en ideaal om te ontdekken door middel van zeilreizen, want er zijn relatief maar weinig wegen en door de vele eilanden en Voe’s (fjorden) komt u juist met een zeiljacht op de bijzondere plekken. Meezeilen en eiland hoppen is een mooie balans van reizen, genieten, cultuur opdoen, uitwaaien en onthaasten.

Tijdens de zeilreizen op de Shetland en Orkney eilanden liggen we elke avond in een haven of voor anker, op onze traject zeilreizen met categorie C is ook tijd om ergens een dag in een haven te blijven voor een excursie aan land. Zoals wandelen op Fair Isle, een bus-tour naar Skara Brea, of een wandeling naar de ‘Old man of Hoy’ met spectaculair uitzicht over de Atlantische oceaan.

De Orkney en Shetland eilanden liggen precies tussen de Noordzee en de Atlantische Oceaan in, waardoor het zeilen soms wat ruiger is. Maar de ‘Sounds’ tussen de eilanden zijn beschut tegen de deining, waardoor we lekker kunnen zeilen en genieten. Onze zeilreizen op de Shetland eilanden zijn ook wat langer dan normaal, zodat we de tijd hebben om op eventueel slecht weer in te kunnen spelen. De weerberichten over de marifoon zijn erg goed en er zijn veel uitwijk mogelijkheden. 

We zullen regelmatig een zeilmanoeuvre moeten uitvoeren of van koers veranderen. De zeil-liefhebber kan ons hierbij helpen, maar niks moet, het is tenslotte uw zeilvakantie, u kunt ook gewoon genieten en relaxen.

Skara Brea Orkney eilanden
Standing stones Orkney Isles
Fair Isle

Meezeilen naar Fair Isle, voor de actieve rustzoeker

Tussen de Shetland en Orkney eilanden ligt Fair Isle, een mooie en onvergetelijke tussenstop voor onze zeilreizen in Schotland. De Noordelijke Orkney eilanden zijn redelijk laag, Fair Isle daarentegen rijst majestueus op uit zee en door een smalle doorgang komen we in een klein haventje met veel zeehonden. Er is hier niks behalve rust en mooie natuur. De weg omhoog leidt naar het vogel observatorium dat tevens dienst doet als douche en bar (met op de Shetland eilanden gebrouwen Walhalla bier) en vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de haven. De vogel liefhebber kan hier terecht in de bibliotheek en de vogelwachters geven graag uitleg. 

‘s Avonds lopen we vanuit de haven de klif omhoog en kunnen we honderden Puffins (Papegaaiduikers) aan wal zien gaan op weg naar hun nest, door het ontbreken van toeristen kunnen we ze tot op twee meter naderen, een onvergetelijke ervaring. Het weer is hier veranderlijk en het kan soms koud en ruig zijn met ook grotere golven als gevolg. We hebben daarom meer tijd ingepland om hier op in te kunnen spelen, het weer bepaald. Dit draagt ook bij aan de charme van deze eilanden en het geeft extra voldoening als we op de plaats van bestemming aankomen.

Tip: boek vroeg, want de vliegtickets voor de Orkney en Shetland eilanden worden snel duur vanwege het beperkte aanbod.

Fair-Isle-North-Haven

Meezeilvakantie op de Shetland eilanden

Lerwick is de belangrijkste stad op de Shetland eilanden, met een leuk haventje. De stad kwam tot bloei door (Nederlandse) visserij en walvisvaart. Het Shetland museum heeft een mooie collectie historische boten, archelogische vondsten en het mooie Shetland textiel. Net buiten Lerwick is het Clickminin Broch, een fort van 700 voor christus.

De westkust heeft een schitterend landschap met roodgranieten kliffen en met diepe fjorden (voes genaamd).  Het leven op de Shetland eilanden is relaxt en de bevolking bestaat uit zeer vriendelijke mensen. De Shetland bevolking stamt merendeels van de Vikingen af en ook de binding met Noorwegen is groter dan met het Verenigd Koninkrijk. De Noorse stad Bergen ligt ook dichterbij dan Londen. Door de vele eilanden, fjorden en de mooie kusten is het een mooi vaargebied, waar we tussen de eilanden kunnen zeilen voor beschutting. Een mooie afwisseling van onze zeilreizen in Schotland. De grotere havens zoals Kirkwall, Scalloway & Lerwick zijn gezellige en levendige werkhaventjes.

Scalloway-shetland eilanden

Kijk voor de mogelijkheden voor zeilreizen in op de Orkney en Shetland eilanden in ons zeilvakantie  vaarschema: