Offshore Yacht CharterOffshore Yacht Charter
Forgot password?

Zeilvakantie & zeilreizen in Schotland | Offshore Yacht Charter

Schotland is puur natuur, ongerept en heeft een super vriendelijke en behulpzame bevolking. Het landschap is adembenemend mooi en elke dag weer anders. De vele eilanden en Lough’s (fjorden) zijn van ongekende schoonheid, met het Isle of Skye in het bijzonder. Er zijn veel bijzondere vogels zoals Puffins (Papegaaiduikers), maar ook herten, otters, zeehonden, dolfijnen en soms ook walvissen. Een zeilreis in Schotland voert u langs de meest bijzondere plekken waar u met met de auto niet zou kunnen komen, daarom is een zeilvakantie in Schotland de ideale manier om dit bijzondere land te leren kennen.

Met de bekende kilt, whisky en doedelzakken hebben de Schotse Highlands een eigen identiteit die over de hele wereld bekend is. Het indrukwekkende Schotse landschap heeft vaak iets magisch door het constant veranderende licht met de schitterende wolkenluchten. De Britten noemen dit ’dramatic scenery’ en daar bestaat helaas geen goede Nederlandse vertaling voor. U kunt met ons meezeilen in Schotland om dit zelf te ervaren.

segelurlaub-Schottland
Zeilreizen - Rundreise Schotland
Meezeilen in Schotland

Meezeilvakantie in Schotland

De afgelopen jaren zijn er met Europese subsidies en initiatief van Schotse jachtclubs nieuwe jachthavens en pontons gebouwd met zeer goede voorzieningen. Deze ontwikkeling is nog steeds gaande, waardoor zeilreizen in Schotland nu veel comfortabeler zijn dan voorheen met nog meer mogelijkheden en keuzes. Desondanks is Schotland nog steeds een rustig vaargebied en omdat het ook een heel groot vaargebied is, hoeven we nog lang niet te vrezen voor massa toerisme of volle havens. Andere voordelen van zeilreizen in Schotland zijn:

– Het is niet ondraaglijk heet.
– Er is vrijwel altijd voldoende wind om lekker te kunnen zeilen.
– De wind en weersomstandigheden zijn elke dag weer anders.

Deze ingrediënten leveren de ideale condities voor avontuurlijke en actieve zeilreizen in Schotland.

Misschien denkt u dat het alleen maar regent in Schotland, maar gelukkig kunnen we u vertellen dat het tegendeel waar is! Natuurlijk regent het wel eens, het is er niet voor niets zo mooi groen. Op het land kunt u dan de pech hebben om aan de verkeerde kant van de berg te zitten en de hele dag regen hebben. Op zee zijn het dan buien die maar kort duren. Desondanks adviseren we wel warme en waterdichte kleding mee te nemen. Als u wilt kunt u een zeilpak bij ons huren voor slechts € 35,- per week.

Noot van de schipper:
“Mooi weer is naar mijn mening als je het weer kunt zien en voelen. Met prachtige wolkenluchten, de bergtoppen verhuld in de mist met continu veranderend zonlicht. Zeilen in uitdagende omstandigheden geeft een voldaan gevoel aan het einde van de dag, waardoor je beseft dat je leeft. Kortom, hier voel ik me in mijn element”

 

Dolphin Scotland
Segelurlaub schottland
Deer Scotland

Bekijk dit filmpje van onze zeilvakanties in Schotland en Ierland

Zeilvakantie met schipper in Schotland

Dit prachtige land is ideaal om te ontdekken door middel van een zeilvakantie, want Schotland is erg groot met veel eilanden en Lough’s (fjorden) en er zijn maar weinig wegen. Met een zeilschip komt u daarom op plekken waar u anders niet zou kunnen komen. De schipper kent het vaargebied goed en weet de echte speciale ankerplekken en leuke haventjes  te vinden. U hoeft zich nergens druk over te maken, de bemanning regelt alles voor het zeilen en als u wilt kunt u meehelpen zoveel als u zelf wilt. Meezeilen en eiland hoppen is een mooie balans van reizen, genieten, cultuur opdoen, uitwaaien en onthaasten.

Tijdens de zeilreizen in Schotland liggen we elke avond in een haven of voor anker, op onze traject zeilreizen met categorie C is ook tijd om ergens een dag in een haven te blijven voor een excursie aan land. Afhankelijk van de mogelijkheden kunt u dan bijvoorbeeld kiezen tussen wandelen, fietsen, een rondrit of bijvoorbeeld de lokale whisky proeven.

Het grootste gedeelte van onze zeilreizen in West Schotland is beschut tegen de deining van de Atlantische Oceaan, waardoor dit een aangenaam vaargebied is met alsnog voldoende uitdaging voor een avontuurlijke en actieve zeilvakantie. Vanwege de vele eilanden en passages (sounds genaamd) met soms sterke getijstromingen, zoals bijvoorbeeld in de beruchte Gulf of Corryvreckan, zijn het actieve zeilreizen.

We zullen regelmatig een zeilmanoeuvre moeten uitvoeren of van koers veranderen. De zeil-liefhebber kan ons hierbij helpen, maar niks moet, het is tenslotte uw zeilvakantie, u kunt ook gewoon genieten en relaxen.

 

Bed & Breakfast in Schotland

Op sommige van onze zeilreizen in Schotland kunt u aansluitend een extra dag aan boord van het zeiljacht ‘Cherokee’ bijboeken op basis van Bed & Breakfast zodat u op eigen gelegenheid de stad kunt verkennen (of shoppen) op de locatie waar we de zeilvakantie eindigen. Deze mogelijkheid wordt in het vaarschema aangegeven.

vaargebied Schotland

Zeilreizen in Schotland, eilandhoppen in de Firth of Clyde

Bijzondere eilanden in dit vaargebied zijn het Isle of Bute en Arran. Aan de noordkant van dit eiland ligt een beschutte baai met een kasteel ruïne en prachtig uitzicht op een ravijn met steile bergkammen. Hier kunnen we ankeren en met de bijboot aan wal voor een mooie wandeling.

Glasgow, zeilvakantie in Schotland

Aan het eind, of eigenlijk het begin van de Firth of Clyde, ligt de bruisende stad Glasgow. De oude industrie stad is herboren en is nu o.a. de meest modieuze stad van Schotland, er zijn veel bezienswaardigheden en musea, leuke winkels van chique tot alternatief. Er is ook een hele bijzondere markt, The Barras, waar werkelijk alles verkocht wordt. Met de teloorgang van de industrie in de jaren 70 werd Glasgow een troosteloze stad, maar sindsdien is er gelukkig veel veranderd.

Een groots project heeft de scheepswerven en havens van Glasgow een nieuwe bestemming gegeven als winkels, kantoren en woningen. Het centrum is opgezet volgens een raster en met de metro is alles goed te bereiken. Rond de universiteit zijn veel gezellige pubs en restaurants. Glasgow is het winkelcentrum voor bijna de halve Schotse bevolking en heeft veel boekwinkels, de beste alternatieve winkels en boetieks bevinden zich in West End. Kortom, een leuke eindbestemming tijdens één van de zeilreizen in Schotland.

Zeilvakantie Schotland - zeilvakantie in Ierland - Segeltörn in Schottland - Sailingholidays Scotland

Zeilreizen in Schotland op de Binnen Hebriden

Vanuit het sfeervolle Oban, waar we op het prachtig eilandje Kerrera liggen, kunnen we zo de Sound of Mull opzeilen langs het mooie Duart Castle en uitzicht op het eiland Mull met prachtige hoge bergen. Aan het einde van de Sound ligt Tobermory, een gezellig en pittoresk haventje met leuke pubs en winkeltjes. Hierna komt Ardnamurchan point, waar het echte Noorden van Schotland begint. Het water wordt hier al wat woeliger, maar we zeilen de “Sound of Sleat” op om beschut te kunnen zeilen met adembenemende uitzichten en schitterende ankerplekken zoals bij Eilean Donan Castle, een prachtig gelegen kasteel. Er zijn in dit gebied ook meerdere films opgenomen zoals Harry Potter en Higlander.

Het Isle of Skye, het grootse eiland van de Binnen Hebriden is beroemd om zijn spectaculaire landschap en mooie kusten. Aan de oostkust stort een hoge waterval naar beneden vanaf Kilt Rock,waar we langs kunnen zeilen. Het hoogste punt heeft merkwaardige rotsen, waarvan de meest specifieke de “the Storr” wordt genoemd. Een schitterende en stevige wandeling met als beloning een prachtig uitzicht over de Binnen Hebriden, is een onvergetelijke ervaring tijdens een zeilreis in Schotland.

Eilean donan castle scotland

Zeilvakantie in Schotland op de Buiten Hebriden

De buiten Hebriden, ook wel Western Isles genoemd, zijn een desolater vaargebied en daardoor zijn er ook minder havens. Sommige bebouwing lijkt op die op de Faeröer eilanden en IJsland. Het vaargebied is hier en daar open naar de Atlantische oceaan waardoor het zeilen kan ook wat ruiger zijn, afhankelijk van het weer. Het voordeel van een mee-zeilvakantie in Schotland is dat de schipper het vaargebied en zeilschip kent, waardoor u zich nergens druk om hoeft te maken en volledig kunt genieten.

Door de vele eilandjes en fjorden zijn er ook veel mogelijkheden en beschutte ankerplaatsen waar we met de bijboot aan wal kunnen. De haven Stornoway op het eiland Harris is erg gezellig en behalve een mooie nieuwe Marina met daarnaast een kasteel en een prachtig landgoed, zijn er ook hier leuke pubs. De zeehonden zwemmen hier in de haven naast de boot.

Sailing holidays Isle of Skye

Zeilvakantie in Schotland naar Edinburgh

De hoofdstad van Schotland en zetel van het Schotse parlement, staat vol mooie en oude gebouwen. De historische en culturele bezienswaardigheden trekken bezoekers van over de hele wereld. Boven de stad torent het kasteel uit, dat ’s avonds mooi verlicht is.

Een flinke wandeling buiten de stad en bergopwaarts gaat naar “Arthur’s Seat” vanwaar je een heel mooi uitzicht hebt over de stad en de ‘Firth of Forth’, de inham waar Edinburgh aan ligt. De oude stad is mooi, gezellig en heeft vele cafés, maar in de ‘nieuwe’ stad zijn veel modieuze winkels. Tussen het oude en nieuwe gedeelte ligt een mooi park. Edinburgh is daardoor een mooie afsluiting van een zeilreis in Schotland.

Het Crinan Canal, een bijzondere belevenis opzich

Tijdens de zeilreizen in Schotland, tussen Glasgow en Oban  (tussen de Clyde en de Binnen Hebriden) hoeven we niet helemaal om het eiland Kintyre heen te zeilen, want we kunnen ook de mooiste shortcut van Schotland nemen, het Crinan Canal. Een kanaaltje van 9 mijl, dwars door de Shotse highlands met 15 sluizen die we zelf mogen bedienen en waar we ook maar net inpassen. We varen hier door een idyllisch rustiek landschap waardoor je je soms in een Engelse detective zoals ‘Midsomer murders’ waant. We nemen hier twee dagen voor tijdens deze zeilreis in Schotland, zodat we rustig aan kunnen doen en er ook nog een mooie wandelingen gemaakt kunnen worden.

Crinan canal
Crinan canal sluis
Crinan canal Schotland

Kijk voor de mogelijkheden voor zeilreizen in Schotland in ons zeilvakantie  vaarschema. Als u vroeg boekt kunt al vanaf € 45,- naar Glasgow, Inverness of Edinburgh vliegen voor schitterende zeilreizen in Schotland.

Bekijk hier het Foto album: Zeilvakantie Schotland

Of kijkt u hier voor zeilvakanties op de Orkney- & Shetland eilanden