Na een aantal jaren lekkage via de dek-romp verbinding in de voorpiek is het interieur aan vervanging toe. Maar natuurlijk moet eerst de lekkage worden verholpen. Omdat ik het berghout ook moet repareren, kan ik er goed bij. Het berghout is op Orkney eilanden flink beschadigd geraakt toen ’s nachts de wind draaide en toenam, terwijl we tegen een ferry pier afgemeerd lagen. Die winddraaiing kwam helaas net eerder dan voorspeld, waardoor ons mooie plekje lagerwal werd. Eerst klapte er een fender en daarna brak het berghout.

Schade aan het berghout

Tijdens het seizoen de boel snel dicht gekit, maar nu kan ik het berghout verwijderen, de verbinding goed schoon en droogmaken. Nieuw berghout zagen en nieuwe RVS stootlijsten erop zodat de volgende keer het berghout niet meteen afbreekt.

Na reparatie ook meteen opnieuw in de kit en lak, met 9 lagen Coelan.

Terugkomend op de betimmering in het vooronder, die bestaat uit hechthout met vinyl en is aan de achterkant aardig rot. Deze manier van betimmeren is lekker snel, maar niet zo ‘scheeps’, dus ik haal alles weg, plaats isolatie (zat er niet). Als isolatie gebruik ik kurk omdat dat goed waterbestendig is en milieu vriendelijk.

Nieuwe betimmering in het vooronder

Voor een lichte betimmering (in het voorschip wil je zo min mogelijk gewicht tegen het ‘stampen’) en ook om tijd te besparen gebruik ik watervast verlijmd okoume multiplex. De buitenranden seal ik zodat er niet alsnog water tussen kan komen en voor een klassiek uiterlijk vrees ik een paar naden in de platen.

Voor een betere beluchting plaats ik in het voorste schotje een luchtrooster en met de gatenzaag maak ik gaten in het hout onder de matrassen.

En klaar is kees