Bij aankoop zit er maar 1 luchthapper boven de kajuit. Na de eerste winter in Nederland wordt bevestigd dat dit niet voldoende is door schimmelvorming op de bekleding. Bovendien hebben we op zee zijn altijd alle luiken en patrijspoorten dicht, dus binnen in de boot is dan onvoldoende ventilatie, niet goed voor het Interieur, maar ook niet voor de bemanning.

De manier om frisse lucht binnen te halen is met een luchthapper, omdat schepen meestal vooruit varen, of met de boeg op de wind voor anker liggen, moeten deze zoveel mogelijk naar voren gericht zijn, maar voor een doorvoer van lucht moet er in het achterschip (of het achtereind van de betreffende ruimte) ook weer een uitlaat zijn die dus naar achteren open is.

De manier om er voor te zorgen dat er geen zeewater naar binnen komt is een box waarmee de luchtinlaat niet boven de dek doorvoer zit, zodat inkomend water er langs de zijkant uit kan. Een Klasse eis en ook wel zo handig is nog dat deze wel van binnen uit gesloten kan worden in heel slecht weer.

Het maken van Dorade boxen

Het dek, berghout en potdek zijn van teak hout, dus om één stijl aan te houden kies ik voor … Iroko! Voor teak hout wordt namelijk vooral illegaal, of zonder aanplanting gekapt hout gebruikt, ofwel, roofbouw. Daar willen we als persoon of bedrijf niet aan meewerken natuurlijk. Scheepstimmerman Niko Hoogstad adviseert daarom Iroko, ook wel ‘poor man’s teak’ genoemd, dat lijkt me dus op het lijf geschreven. Iroko lijkts prekend op teak, maar heeft niet dezelfde onverwoestbare eigenschappen, grootste nadeel is dat het kan kromtrekken, maar omdat er sowieso 6 lagen Coelan lak overheen gaan zal dat niet zo snel gebeuren.

De dorade boxen in de coelan lak

Niko levert het hout en thuis in de garage timmer ik de dorade boxen in elkaar.

Afsluitbare dek ventilatie voor in de dorade box, het is een raar gevoel om een gat in de boot te zagen.

Afstandsregel

orade luchthappers zeiljacht
Dorade luchthappers voor de achterhutten

afstandsregel

De Dorade box op het voordek

De voorhut en voor wc krijgen ook ventilatie, een apart systeem, maar wel onder 1 box. Later blijkt dat er water door het waterloosgat naar binnen kan stromen, dus komt daar een afdek flapje voor die alleen naar buiten gericht open kan.

Om de natuurlijke luchtdoorstroom door het hele schip te laten gaan, zaag ik ook gaten met afdekroosters in alle deuren en kastjes. In de wc/douche ruimtes plaats ik een elektrische ventilator onder in de deur, die aangaat met de lichtknop en een half door blijft draaien als het licht uit is, d.m.v. een tijdsrelais. Door de geplaatste luchthappers wordt de lucht naar buiten geblazen.

Ventilatie roosters op deuren en kastjes

In 2020 (het 1e Corona jaar) plaats ik in elke ruimte een apart bediende mechanische ventilator voor een geforceerde ventilatie.

Hoe een gat te verplaatsen:

De enige luchthapper die er standaard op zit, staat verkeer t.o.v. de beschermbeugel, ontwerpfoutje? De beugel kan niet verder naar voren vanwege de neerhouder (die al regelmatig aan de luchthapper blijft hangen), maar ik wilde sowieso wat meer afstand van de kachelpijp creëren en daarom verplaatsen we het gat naar achteren.