Winter 2008-2009
Vanwege de brandveiligheid (geen gas en geen open vuur) en om gedoe met verschillende gasflessen in elk land te voorkomen gaan we de kombuis geheel elektrisch maken. In 2008 is dat nog nooit toegepast op kleinere zeiljachten, volgens veel mensen is het ook niet haalbaar, maar gelukkig willen Victron en ASA Boot Elektro meedenken en ASA maakt een elektrisch schema.
Een nood bron voor de stroom voorziening wordt ook geëist door Klasse en een aggregaat lijkt dus de beste oplossing. Op marktplaats vind ik een een mooie 6Kva (5,5 kW) aggregaat, een 2 cilinder Lombardini met een geluiddempende kast.
Lees hier meer over de uitbreiding van het elektrisch systeem aan boord.
Om ruimte te creëren heb ik 1 wc-ruimte (van de 3) geheel verwijderd om de aggregaat, acculader, tank en wasmachine te kunnen plaatsen. De acculader is een combi met een omvormer, dat scheelt ruimte en als de accu’s voldoende spanning hebben dan kunnen we met de omvormer op 220 volt koffie en thee zetten. De accubank wordt uitgebreid naar 650 Ah. Vlak voor de tewaterlating hebben we de aggregaat aan boord gehesen. Een lastige klus want het ding weegt zo’n 150 kilo en de ruimte waar hij in moet is maar klein.
Brandveiligheid genset
Voor de brandveiligheid heb ik eerst de hele betimmering in deze ruimte van brandwerend materiaal gemaakt. Op de roest vrij stalen brandstoftank zit een elektronisch bekrachtigde magneet klep, zodat de brandstoftoevoer buiten de ruimte gesloten kan worden. Ook het peilglas is met een veer belaste klep, zodat er nooit brandstof kan lekken bij brand. De ventilatie openingen die we gemaakt hebben zijn gemakkelijk van buitenaf dicht te doen, zodat bij brand de zuurstof toevoer gestopt kan worden om de brand te blussen. Boven in de ruimte heb ik een automatisch blussysteem geplaatst en een breekglas in de deur om na te kunnen blussen met een schuimblusser. Hopelijk is dat natuurlijk nooit nodig.
Geluiddemping aggregaat
Om het geluidsoverlast te minimaliseren staat de aggregaat in een geluiddempende kist op een stalen plaat van 60 kilo en dempers die de trillingen opvangen. De fundatie heb ik geprobeerd zo stijf mogelijk te maken met epoxy matten. Water en lucht van de uitlaat worden gescheiden om buiten geen gespetter en geplons te horen. De gas uitlaat heeft een rvs terugslagklep, maar die is niet helemaal waterdicht. Daarom heb ik binnen ook een extra storm afsluiter geplaatst, om te voorkomen dat er water in de motor kan komen met heel slecht weer.
Mastervolt combi acculader/omvormer
De oude acculader was ermee opgehouden en daarvoor in de plaats komt een nieuwe slimme ‘combi’. Deze kan laden op 100 ampere, maar ook als omvormer 2500 watt ampere leveren. Hiervoor moeten er wel hele dikke kabels tussen de combi, accu’s en het schakelbord, een hele klus.
Het slimme zit in het laad proces, de lader kan snel laden en druppel laden (om de accubank echt vol te krijgen, maar als we tegelijk een gebruiker aanzetten (om bijvoorbeeld te koken) dan schroeft de lader zelf het laadvermogen omlaag, als de accu’s vol genoeg zijn gaat de combi zelfs bijleveren als nodig. Ook kan met een extra afstandsbediening de stroomsterkte van de walzekering worden ingesteld. Meestal zijn deze 16 ampere, maar soms ook maar 6 en dan zou deze er steeds uitvliegen bij het koken. Het extra vermogen komt dan uit de accu’s.
Ik laat een RVS tank volgens tekening maken waar ik een mooi peilglas opzet en omdat verder geen plek is komt hier ook de wasmachine te staan.
Reparatie van de genset (zomer 2009)
Na de eerste voorjaars zeilreizen begin 2009 liggen we naast de “Tagrijn Salvator” in het centrum van Rotterdam, naast het Maritiem museum. Hier kunnen we verder werken aan de verbouwing. Bij de Tagrijn heb ik als student gewerkt en behalve alle kennis van Willem van Gelderen (ook eigenaar van de 2-mast klipper Aldebaran) mag ik ook van de grote werkplaats en het gereedschap gebruik maken. Na de eerste zeilreizen blijkt helaas dat de aggregaat snel warm loopt. Als ik de thermostaat controleer, blijkt die er helemaal niet meer in te zitten en de warmtewisselaar blijkt half dichtgekalkt. Na deze schoon gemaakt te hebben is het probleem helaas nog niet verholpen. De aggregaat moet er maar weer uit om op de werkbank het probleem te lokaliseren. Gelukkig heeft de Wilhelmina (het werkschip van Willem) een grote hijs giek waarmee we de aggregaat eruit kunnen tillen.
Het blijkt dat de aggregaat flinke waterschade heeft omdat deze blijkbaar half onder water heeft gelegen. We laten de generator repareren bij M. de Jong Scheepsmotoren en er moet een nieuwe spoel worden gewikkeld. Dat duurt wel even en die zomer en dus varen we noodgedwongen de zomer zeilreizen naar de Kanaaleilanden met een geleende benzine aggregaat aan dek…
In augustus dat jaar hijsen we de aggregaat weer aan boord. Een hoop werk en een hoop centjes, maar het lijkt te werken.
Een nieuwe aggregaat (winter 2011/2012)
De 2 seizoenen erna blijft de aggregaat toch redelijk onbetrouwbaar en dat is niet handig, omdat we voor het koken soms afhankelijk zijn van de aggregaat. Daarom besluiten we na het seizoen van 2011 als de Cherokee weer in Nederland ligt een hele nieuwe gen-set in te bouwen. In de winter van 2011/2012 werk ik in de winter bij Damen Shipyards en daar hebben ze een aantal nieuwe ongebruikte gensets liggen die over zijn van de watertaxi en die kan ik voor een vriendenprijs overnemen
De nieuwe aggregaat bestaat uit een 3 cilinder Yanmar motor met een Mecc Alte generator. Goede kwaliteit, maar met een vermogen van 10 Kw in principe aan de grote kant. Daarom besluit ik er een andere generator op te zetten die 5 kW levert, met als voordeel dat de motor dan op 1500 rpm kan draaien i.p.v. 3000. Dat scheelt een hoop in geluid, maar ook in brandstof gebruik en slijtage. Het nadeel is dat de nieuwe genset langer is en dat ik daarom een extra uitbouw moet maken. Natuurlijk past de motor niet rechtstreeks op de generator, dus moet ik ook een pasring tekenen en laten draaien. Er moet ook een grotere trillingsplaat gemaakt worden van 60 kilo staal, en deze keer komt daar een mooi opstaand randje langs, zodat de ook meteen als lekbak kan fungeren.
Foto onder:
Met de rode accu schakelaar kan tussen de verschillende start accu’s geswitcht worden. Zo kan in nood de aggregaat op de start accu van de hoofdmotor gestart worden en andersom.
Foto rechtsonder midden:
Een lus-systeem met afsluiters om brandstof tussen de tanks heen en weer te kunnen pompen.
Foto rechts helemaal onder :
Starten van de aggregaat en bediening van de Mastervolt combi-lader kan in en buiten de generator-ruimte.
De betimmering is van brandwerend HPL/ Trespa en rockwool.