Zeilvakantie aan de Middellandse Zee in Andalusië, Zuid-Spanje
De kust (costa) van Andalusië geeft een redelijk beschut vaargebied, waardoor het ideaal is voor een kennismaking met het zeilen. Door de kortere dagafstanden op de Middellandse Zee en het goede weer zijn deze zeilreizen ook ideaal voor een prive charter voor bijvoorbeeld familie of een zeilvakantie voor een groep vrienden.
De passage van Gibraltar kan ruig zijn en is daardoor meer geschikt voor liefhebbers van het zeezeilen die mijlen willen maken en meer ervaring willen opdoen. Lees meer informatie over het zeezeilen.
Zeilvakantie langs de Costa del Sol
Ondanks een bepaald stigma van deze Middelandse Zee kust, is dit een mooi vaargebied. Met hier en daar een paar toeristische plaatsjes, maar ook gezellige haventjes zoals bijvoorbeeld Marina del Este. Ook is het een mooie, meest groene kust en er zijn diverse mooie ankerplekken. Tijdens het zeilen op de Middellandse Zee hebben we mooi uitzicht op de uitlopers van de Sierra Nevada. De watertemperatuur loopt hier al aardig op en het water is glashelder, ideaal om te zwemmen of snorkelen na een dagje zeilen.
De kust van de Costa del Sol, zoals de naam al doet vermoeden, heeft het grootste aantal uren zon van Spanje. Het is dan ook warm met temperaturen van gemiddelden van boven de 30 graden Celsius in de zomer. Het water van de Middellandse Zee heeft hier ongeveer een temperatuur van 22 graden. De neerslag is erg gering. Door het aangename klimaat en meer dan 300 dagen zon per jaar is de Costa del Sol tot een populaire vakantie bestemming uitgegroeid.
Malaga en Marbella, meezeilen Costa del Sol
De havenstad Malaga is op één na de grootste stad van Andalusië. Het uitgestrekte Alcazaba, een Moors kasteel gebouwd op een Romeins fort, is zeker een bezoek waard. De stad wordt momenteel flink onderhanden genomen, helaas kunnen we niet met een zeiljacht de haven in, maar vanuit Benalmedana bent u er zo. Marbella is ook leuk, een haven met goede voorzieningen en na een mooie strandwandeling loopt u zo de gezellige oude stad in voor een drankje of een ijsje.
Zeilvakantie Costa Blanca
De ‘witte kust’ van de Costa Blanca aan de Middellandse Zee telt oneindig veel stranden. Deze zijn over het algemeen lang, breed en bedekt met fijn, goudkleurig zand. Natuurfans kunnen aan de Costa Blanca hun hart ophalen. In het binnenland is de natuur in veel delen nog totaal ongerept. En het beschikt over een van de mooiste nationale parken van Spanje genaamd ‘Cabo de Gata’. Een groot gebied met een Grand Canyon achtige natuur, een stuk droger dus maar erg mooi.
In 2012 hebben we hier walvissen gezien naast ons schip de Cherokee, een bijzondere ervaring. Doordat hier weinig havens zijn, zoeken we een zeer bijzondere ankerplek op. Hier kunnen we afkoelen met een duik in de zee en ’s avonds genieten van een schitterende sterrenhemel, dankzij het ontbreken van omgevingslicht. Daarnaast beschikt de Costa Blanca over tal van brede stroken dennenbos en diverse zoutmeren. Dit heeft als gevolg dat de Costa Blanca is uitgeroepen tot een van de meest gezonde leefomgevingen van Europa.
Zeilvakantie langs de Costa de Almeria, Zuid Oost Spanje
Behalve de Costa del Sol zijn er meer costa’s langs de Middellandse Zee met onontdekte bestemmingen met prachtige stranden, vriendelijke mensen en een authentieke Spaanse sfeer. Maak kennis met een heel andere kant van Andalusië met een meezeilvakantie aan de Costa de Almeria in het zuidoosten van Spanje.
De Costa de Almeria is onder Nederlanders relatief onbekend, terwijl je hier de beste stranden van het hele Spaanse vasteland vindt, met lange boulevards en heerlijke tapas. En vanwege het ontbreken van massatoerisme zijn de stranden lekker rustig. Met een meezeilvakantie aan de Costa del Sol beleef je Spanje zoals de Spanjaarden dit doen. Kleinschalige badplaatsen met levendige dorpspleinen waar je vooral lokale bevolking tegenkomt.
Aan de voet van de Sierra Nevada ligt Almeria, de hoofdstad van de regio. Deze havenstad heeft haar naam te danken aan het Arabische begrip Al-Mariya, wat ‘Spiegel van de Zee’ betekent. De Moren gaven de stad deze naam, omdat Almeria de meeste zonuren per jaar kent van heel Europa.
En dit soort Arabische invloeden zijn ook in de stad zelf nog goed merkbaar. Op zo’n 90 meter boven de stad ligt een groot oud Arabisch kasteel met een schitterend uitzicht over de haven en de Middellandse Zee, een herinnering aan de tijd dat Almeria door de Moren tot Medina werd gedoopt.
Havenstad Cartagena, meezeilen Middellandse Zee
Cartagena is een historische en gezellige havenstad in het Zuid Oosten van Spanje, in de regio Murcia. Door admiraal Nelson werd Cartagena bestempeld als één van de veiligste havens van de Middellandse Zee. Deze haven is een en al geschiedenis, dat is al te zien als we naar binnen zeilen aan de grote hoeveelheid forten in de bergen.
Hannibal had hier zijn basis en vertrok uit deze plaats om via de Alpen Rome aan te vallen. Dat was een groot succes, maar Scipio (die later de bijnaam Africanus zou krijgen) bestormde en veroverder intussen de stad. Een paar jaar geleden is er vlak bij de haven een Romeins amfitheater ontdekt die nu toegankelijk is gemaakt voor het publiek.
Vanuit de haven is het een mooie wandeling naar het Parque Torres, met het Castillo de la Concepción, het oudste kasteel van deze stad, met een mooi uitzicht over de stad, de haven en de Middellandse Zee. Het kasteel is achtereenvolgens Fenicisch/Carthaags, Romeins, Westgotisch, Moors en Castiliaans geweest. Andere mogelijkheden voor een leuk bezoek aan Cartagena zijn verder het Gemeentelijk Archeologisch Museum, het Nationaal Museum voor de Onderwaterarcheologie, het scheepvaartmuseum en het museum van de Byzantijnse Muur, Sala Municipal de la Muralla Bizantina. Dit laatste biedt een blik op interessante resten van de twee meter dikke muur die door de Byzantijnen werd opgetrokken rond de oude stad in het jaar 590.
Allicante, meezeilen Costa Blanca
Allicante is een leuke, grote en chique haven met een gezellig en bruisend centrum en ook een groot kasteel boven de stad. Hier is al duidelijk te merken dat we dichter bij de Balearen komen door de drukkere en meer Mediterraanse sfeer. Meezeilen in Spanje is uniek door de combinatie van zon en wind. De Spaanse sfeer is gezellig en gastvrij, kijk ook eens op onze pagina voor een zeilvakantie in Noord Spanje aan de Atlantische Oceaan of verder de Middellandse Zee op voor een zeilvakantie naar de Balearen. Wilt u met ons meezeilen naar Spanje, bekijk dan ons zeilvakantie vaarschema voor de mogelijkheden.
Zeezeilen door de Straat van Gibraltar
De hoge rots van Gibraltar is bijzonder om te zien, maar behalve dat is het ook de grens tussen de Middellandse Zee en de Altantische Oceaan. De Straat van Gibraltar is op het kortste stuk 7 mijl breed, dus we hebben een mooi uitzicht op Marokko en hier staat een berg die nog veel hoger is, de Jebel Musa die 851 meter hoog is.
Deze twee bergen werden vroeger de Zuilen van Hercules genoemd. Het is een smalle doorgang tussen Europa en Afrika, je kunt beide continenten zien als we er doorheen zeilen. De smalle doorgang maakt deze passage regelmatig tot een uitdaging. De Middellandse Zee droogt namelijk sneller op dan dat deze wordt bijgevuld door regen en rivieren, hierdoor stroomt er veel Atlantisch water naar binnen, waardoor de stroming voornamelijk Oost is.
Door de hoge kust is de wind vervolgens West of Oost en kan vaak stormachtig zijn door de opwarming van het land. Vandaar dat als we westelijk zeilen (dus de Middellandse Zee uit) deze passage een zeiltocht voor de echte zeezeilers is. Een bijzondere ervaring, soms ruig, met veel scheepvaartverkeer maar ook kans om walvissen te zien!
De haven van Gibraltar is erg leuk, met prima voorzieningen. Rond de havens heerst een mediterrane sfeer en het centrum is typisch Engels, met gezellige pubs en leuke winkels. Vanuit het stadje kun je lopend of met een kabellift de rots op, vanwaar je, omringd door berber apen, een prachtig uitzicht hebt op de Middellandse Zee en de Straat van Gibraltar.
Tarifa en Duqeusa
Vooral als we vanuit de Middellandse Zee naar de Atlantische oceaan varen is de kans groot dat we een tussenstop maken bij Tarifa, de meest zuidelijke punt van het vasteland van Europa. We zullen een sterke tegenstroom hebben en daarom ons voordeel proberen te doen met de getij stroming. Tarifa is een echte werkhaven met fast ferry’s die naar Tanger varen. Bij de ingang staat een soort spookhuis en iets boven de stad ligt een heel oud fort.
Juist de sfeer van de werkhaven is bijzonder en door de Straat van Gibraltar is veel scheepvaart verkeer te zien en natuurlijk het mooie gebergte van Marokko aan de overkant. Het is niet zeker dat we de haven inkunnen, maar we kunnen wel ankeren, met een schitterend uitzicht over de Straat van Gibraltar. Duqeusa is de eerste Spaanse haven als we de Middellandse Zee opzeilen, maar meer Engels dan Spaans. Toch een leuke kleine haven met goede voorzieningen, een mooi strand naast de haven en veel terrasjes langs de haven.
Geschiedenis van Gibraltar
Als we zeilen op de Middellandse Zee lijkt Gibraltar een eiland. Dit klopt ook wel, want de grote berg behoort eigenlijk tot het Afrikaans continent. Deze is lang geleden tegen het Europese continent aangebotst, heeft zich een stukje teruggetrokken, maar de rots achter gelaten. Het gebied wordt al lang bewoond, in de rots zijn resten van Neanderthalers gevonden.
Op 4 augustus 1704 veroverde een Engels-Nederlandse coalitievloot de rots en sindsdien bleef de doorvaart door de Straat van Gibraltar onder Engels toezicht en de rots een Britse exclave. Als gevolg van de Spaanse successieoorlog, volgens het Verdrag van Utrecht, kwam Gibraltar in 1713 definitief in Engelse handen. Sinds 1830 is de rots een Britse kroonkolonie.
Gibraltar geniet zelfbestuur op gebied van binnenlandse zaken en rechtspraak. Groot-Brittannië is verantwoordelijk voor het buitenland beleid. Een gouverneur vertegenwoordigt de Britse kroon. Op de helling ligt een Moors kasteel uit de 8e eeuw die nog steeds dienst doet als gevangenis. St. Michaels cave deed in de Tweede Wereld Oorlog dienst als hospitaal en nu worden er regelmatig concerten gegeven. Op de rots leeft een door de Britten ingevoerde apenkolonie. Het gaat om een troep berberapen, die verder ook in Noord-Afrika voorkomen.