Zeezeiltraining /ervaringstochten | Offshore Yacht Charter
No nonsens zeezeilcursus in de praktijk
Voor de zeezeilers die hun kennis willen omzetten in praktijkervaring en al een basis hebben, geven we jaarlijks een aantal zeezeiltrainingen (zie zeilvakantie vaarschema met categorie E) met meer tekst en uitleg over het ‘hoe en waarom’ van het zeezeilen, dan op onze andere zeilreizen.
U leert alleen wat er toe doet en nog belangrijker met zeezeilen; flexibel blijven en anticiperen op veranderende (of anders dan voorspelde) omstandigheden.
Mijlenmakers met zeezeiltraining in uitdagend vaarwater met getij, shippinglanes, booreilanden, visserij, windfarms en grote kans op mist. Sturen op de wind, ‘s nachts doorzeilen en wachtlopen. Met behulp van AIS en radar aanvaringen vermijden. Unieke en leerzame ervaringen.
Weer en getij zullen uiteindelijk onze route bepalen, maar het plan is om dit in overzichtelijke etappes te doen, waarbij we de leukste havens proberen aan te doen. De tijd in de havens kan gebruikt worden om bij te komen of voor een beetje sightseeing, maar natuurlijk ook voor de routering, weerkaarten interpreteren en rekenen met de getijden.
Tijdens het zeilen zullen we oefenen met lichtherkenning, zeiltrim en zeilmanoeuvres.
Inhoud van de zeezeiltraining
De zeezeiltraining van Offshore Yacht Charter bestaat uit de volgende onderdelen:
1) Routeplanning en tactiek
– Weerberichten ontcijferen
– Gebruik maken van de stroming
– Rekenen met het getij: getij krommes en havendrempels
– Gebruik van zeekaarten, Pilots, almanak en digitaal; Navionics
– Na eerst zelf een plan bedacht te hebben, gebruiken we ook routeringsprogramma’s om meerdere plannen & routes te kunnen vergelijken.
2) Navigatie
– Waypoints en routes maken
– Scheepsverlichting & shippinglanes (BVA-COLREG)
– Positie plotten in de kaart tijdens het varen
– Gebruik van A.I.S.
– Radar waarnemen
– Uitkijk houden met handpeilingen voor bepalen aanvaringskoers
– Bij aanloop van een haven in het donker a.d.h.v. lichtkarakters en peilingen de bakens identificeren
3) Boat handling en zeiltechniek
– Extra aandacht voor (snelle) bediening van zeilen en lijnen en waar u op moet letten
– Zeiltrim
– Reven
– Wachtlopen (3 uur op, 6 uur af)
– Sturen op de golven, maar ook ’s nachts sturen zonder zicht
– Lijnwerpen en uitleg afmeren met een spring
4) Toegepaste meteorologie voor zeilers
– Uitleg over hoe wind ontstaat en zich beweegt.
– Wolken, frontpassages, occlusies, troggen en onweer.
– Zelf a.d.v. een weerkaart, weer en wind voorspellen.
5) Zeilen met de natuur en anticiperen
De natuur bepaalt hoe de zeiltocht echt verloopt en er zijn factoren die in de haven moeilijk of niet zijn in te schatten, zoals:
– Windkracht en richting
– Golfhoogte en richting
– Stroming door wind
Verder zitten de weerberichten er soms naast met hun voorspelling. Daarom maken we aan de hand van de weerkaarten, de bewolking en de barograaf zelf ook een inschatting, rekening houdend met eventuele landeffecten. Dus geen vooraf ingestudeerde beslismomenten, maar te allen tijde flexibel zijn en indien nodig overgaan op plan B of het plan aanpassen.
CWO mijlen, vaartijd en ervaringstochten
Let op: Als u in het bezit bent van een waterpaspoort van het CWO dan kunnen de mijlen worden opgeschreven voor uw zeezeilcursus van het CWO. Omdat we een commercieel schip (beroepsvaart) zijn, kan de vaartijd ook worden opgeschreven voor de Enkhuizer zeevaartschool.
Zeezeiltraining voor CWO ZeeZeilen IV
Een aantal onderdelen die tijdens onze zeezeiltraining aan bod komen zijn ook onderdeel van de zeezeil cursus “Reis en route planning”* (RRP) en een vereiste voor het behalen van het CWO ZeeZeilen IV.
*CWO-certificaat Reisvoorbereiding, Routering en Planning
Het examen Reisvoorbereiding, Routering en Planning bestaat uit het uitvoeren een reisplanning voor een gegeven tocht. Van de kandidaat wordt verwacht dat hij, met behulp van de hem ter beschikking staande informatie, zeekaarten en boekwerken een verantwoord reisplan opstelt, alsmede een verantwoorde wachtindeling. Daarbij moet hij de noodzakelijke gegevens voor een veilige uitvoering van het reisplan, zoveel mogelijk verwerken in de zeekaart(en).
Kandidaten worden tot het examen toegelaten indien zij in het bezit zijn van het certificaat Theoretische Kust Navigatie van het Watersportverbond of een gelijkwaardig bewijs ter beoordeling van de CWO. Daarbij moet men minimaal 1.000 zeemijl op zee gevaren hebben, waarvan 250 mijl na het behalen van niveau III. Tevens moet men 12 uur in het donker wacht hebben gelopen.
Astronavigatie cursus – oceaanzeiltraining
Op sommige zeezeiltrainingen zullen we ook navigeren met de sextant. Dit zijn dan de zeilreizen waar de zon wat vaker schijnt, dus vooral op onze zuidelijke en/of winter zeilreizen. Zeil mee en leer een zonnetje schieten, handig als back-up voor als je zelf een lange zeilreis wil gaan maken (bijvoorbeeld voor vertrekkers), of voor je RYA ocean master diploma.
Geplande Zeezeiltrainingen:
Zeilreis Z01-25: Oversteek Schotland, zeezeiltraining (520 mijl)
- Zeezeiltraining / mijlenmaker
- Tussenstop in sfeervol Whitby
- Nacht zeilen
Zwaar weer zeilen
“Overvallen worden door zwaar weer” bestaat eigenlijk niet, want als u op zee gaat varen dan moet u hierop voorbereid zijn. Op onze zeezeiltrainingen waar dit onderdeel behandeld wordt, hopen we op een beetje slecht weer zodat we de volgende extra onderdelen kunnen behandelen:
– Wanneer moet je reven?
– Fok reven (op het voordek)
– Stormtactieken
– Bijliggen
– Try sail zetten*
– Zeeanker uitbrengen**
* We zetten liever een extra rif dan een try sail, waarom zult u merken tijdens de training. Wel is dit een mooi zeil voor als het grootzeil gescheurd is, of om dit juist te voorkomen.
** Het zeeanker uitbrengen en binnenhalen met veel wind is erg lastig, waarbij er grote krachten op het schip komen. Dit oefenen we daarom alleen onder goede omstandigheden en zeker niet aan lager wal.
Onverhoopt geen slecht weer? Geen probleem want we maken ’s avonds ook gebruik van video materiaal.