Offshore Yacht CharterOffshore Yacht Charter
Forgot password?

Madeira

Zeilvakantie rond het eiland Madeira

Het eiland Madeira ligt in de Atlantische Oceaan op zo’n 1000 kilometer ten zuidwesten van de Portugese kust en behoort samen met Porto Santo en de meer zuidelijkere gelegen eilandengroep Ilhas Desertas tot de Madeira archipel. De eilanden vormen een autonome regio van Portugal en de bewoners zijn allemaal erg vriendelijk en spreken ook Engels.

De grootste plaats op het eiland Madeira is de toeristische stad Funchal, die ’s avonds prachtig verlicht is. De mooie natuurgebieden van de eilanden gecombineerd met het aangename weer maken de Madeira archipel tot een prachtig vaargebied voor een meezeilvakantie rond Madeira.

Zeezeilen bij Madeira

Het klimaat van Madeira is erg mild en te vergelijken met dat van de Canarische Eilanden, met een gemiddelde temperatuur tussen de 16° en 22° C. Door de aangename warmte en lage vochtigheidsgraad kan het weer ook wel subtropisch worden genoemd. De warme Golfstroom zorgt ervoor dat het water een gemiddelde temperatuur van 20° C heeft.

De kustlijn van Madeira heeft slechts een paar mooie zandstrandjes en bestaat voor de rest uit steile rotsen en bergen door de vulkanische oorsprong van het eiland. Naast de vele bergen en bossen wordt het eiland Madeira gekenmerkt door de talloze exotische bloemen die er in het wild groeien. Het is dan niet verwonderlijk dat Madeira hierdoor ook wel het bloemeneiland wordt genoemd.

Het grote verschil tussen Madeira en Porto Santo is dat Madeira vooral rotsachtig is en vrij veel begroeiing en watervalletjes heeft, terwijl Porto Santo over het algemeen een stuk vlakker is en een droger klimaat heeft. Het eiland Porto Santo heeft tevens een mooi zandstrand van wel negen kilometer lang en is daardoor een toeristische plek.

Geschiedenis van de archipel

De Madeira archipel werd in het jaar 1418 herontdekt door Portugese kapiteins genaamd João Gonçalves Zarco en Tristão Vaz Teixera. Zij zochten tijdens een hevige storm beschutting in de lijzijde van het eiland Porto Santo.

Dit leidde vervolgens tot de Portugese kolonisatie van zowel Porto Santo als Madeira. De eerste gouverneur van de archipel was Bartolomeu Perestrelo, de schoonvader van Columbus. Porto Santo is altijd een arm eiland geweest vanwege de heersende droogte. De schipbreuk van een Nederlands schip met een lading goud en zilver in 1724 was dan ook een mooie meevaller.

Vanaf 1740 heeft Columbus een paar jaar op Porto Santo gewoond met zijn vrouw. Tijdens de eerste Wereldoorlog is Madeira twee keer aangevallen door Duitse onderzeeërs en nog steeds ligt er een wrak op de ankerplek bij Funchal.