In alle Europese landen zijn infecties met het nieuwe Coronavirus bevestigd. In elk land houden de nationale gezondheidsautoriteiten (in Nederland: het RIVM – Nationaal Instituut voor Volksgezondheid en Milieu) de situatie voortdurend in de gaten.

Op dit moment zijn er geen reisverboden of reisbeperkingen voor het gebied waar wij zeilen. Wij volgen de instructies van de overheid en voeren, zolang zij geen beperking opleggen, de reizen uit zoals gepland.

Het lijkt er wel op dat Spanje de grenzen gaat sluiten op maandag. Dit zal natuurlijk niet eeuwig duren, In China heeft het virus 3 maanden geduurd en daar lijkt het nu onder controle. In Nederland hebben we nu de eerste maand al bijna achter de rug. Ons seizoen start over 2,5 maand (eerst naar Schotland), dus we verwachten geen problemen. Bovendien is de verwachting dat het virus verdwijnt zodra de temperatuur omhoog gaat (het virus verplaatst zich dan naar het zuidelijk halfrond, bron: Volkskrant). Zeelucht is gezond!

Voor de meeste mensen (die het virus krijgen) zal het virus zich voordoen als een milde verkoudheid. Anderen krijgen een lichte verhoging met een droge hoest en voor enkelen zal het helaas met koorts en benauwdheid komen. Voor gezonde mensen is het binnen maximaal 2 weken voorbij (bron: Volkskrant).

De Amerikaanse regering heeft onlangs aanbevolen “…met name reizigers met onderliggende gezondheidsklachten te vermijden om per cruiseschip te reizen”. Dit advies betreft grote zeeschepen met vaak duizenden passagiers en bemanningsleden die het grootste deel van hun tijd aan boord en op zee doorbrengen. Ons schip is geen “cruiseschip”, zoals bedoeld in deze context. Ons schip is aanzienlijk kleiner en bevindt zich vrijwel permanent in gebieden met directe toegang tot hoogwaardige medische zorg.

Neem contact met ons op als u nog vragen heeft en/of als u problemen ziet met betrekking tot uw zeilreis.